Formule 1: nu nog lelijker

Formule 1: nu nog lelijker

07-02-2012 09:02 Laatste update: 28-04-2018 19:44
Author profile picture

Rutger Middendorp

Caterham, Force India en Ferrari kondigden hun nieuwe Formule 1-wagens aan. Racen is nog nooit zo lelijk geweest. 


Wie de biografie van Bernie Ecclestone leest, weet dat er achter elke regel in de sport een web van intriges en een spectaculair machtsspel zit. Vorig jaar werd er openbaar ruzie gemaakt over de nieuwe regels rond de motoren. Het geluid van Formule 1 zal daardoor nooit meer hetzelfde zijn. De teloorgang van het visuele aspect van de sport werd al jaren geleden ingezet. Toen door aerodynamische vondsten de neus van de grond kwam en de voorspoiler daar weer onder bungelde werden de auto's al een stuk minder mooi.

In een gesprek met Formule 1 commentator James Allen en voormalig Ferrari coureur Marc Gene kwam ook nog het ontbreken van de vonkende skidplates naar voren. In de jaren 80 klapte een F1 auto nog wel eens vol met zijn bodemplaat over een curbstone met een spectaculaire vonkenregen als gevolg. Allemaal verdwenen.

Volgend jaar krijgen we echter ook nog eens te maken met de introductie van de 'getrapte neuzen'. Force India, Ferrari en Caterham hebben hun auto al geïntroduceerd en allemaal maken ze gebruik van deze weinig fraaie vorm. Ik begrijp best dat de makers gewoon willen dat hun auto zo hard mogelijk gaat, maar Bernie, kun je geen penaltysysteem verzinnen waarbij lelijke auto's verder achteraan komen te staan?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s