Handschrift jongeren onleesbaar door gebruik toetsenbord

Handschrift jongeren onleesbaar door gebruik toetsenbord
6 februari om 13:02
Laatste update: 28 april om 19:44

Jongeren zijn het schrijven met een pen verleerd. Hun handen verkrampen bij het schrijven en het handschrift van velen is onleesbaar.

‘De jeugd kan niet meer schrijven', meldt de Volkskrant die onderzocht wat gevolgen zijn van computergebruik op het handschrift van jongeren. Belgen brachten het probleem onder de aandacht. Internetfora blijken vol te staan met klachten van jongeren over verkrampte handen als gevolg van het schrijven met een pen tijdens hun examenperiode.

Ook de Nederlandse jongeren hebben er last van, aldus de Volkskrant. Het nakijken van examens en proefwerken blijkt steeds moeilijker omdat het handschrift door gebrek aan oefening steeds onleesbaarder wordt. Bovendien schijnt de jeugd steeds vaker ‘gemengd te schrijven’ waarbij hoofdletters, kleine- en cursieve letters kriskras door elkaar staan. Op zich niet verwonderlijk want namen van producten zoals iPad en PlayStation voldoen al lang niet meer aan het juiste gebruik van hoofdletters en dergelijke.

Ik denk echter dat dit niet alleen voor de jeugd geldt. Ik ben opgegroeid met het vak ‘schoon schrijven’ op de lagere school en begon pas rond mijn 25ste zo nu en dan een toetsenbord te gebruiken. Ondertussen schrijf ik vrijwel nooit meer met een pen. Hooguit een notitie, een telefoonnummer en steeds minder vaak een boodschappenlijstje. Ook dat gaat de smartphone in. Gevolg is dat ook ik verkrampte handen krijg tijdens het langdurig schrijven met een pen. Dankzij de gehate lessen van het ‘schoonschrijven’ op de lagere school, is mijn handschrift echter nog wel redelijk leesbaar. In tegenstelling tot doktoren waarvan het mij zelden lukt om hun handschrift op het recept te ontcijferen.

Lees meer over:

Deel via