Minder kabelbreuken dankzij het Kadaster

Minder kabelbreuken dankzij het Kadaster

23-10-2008 08:31 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Diana den Held

Je leest het vaak: door een kabelbreuk zitten internetters urenlang zonder verbinding.

Deze week bijvoorbeeld nog: 50.000 Blackberry-gebruikers met een 'dood' apparaat. Gelukkig is de kans op graafschade binnenkort een stuk kleiner, want deze maand is het Kadaster begonnen met de integratie van de gegevens van KLIC (het Kabels en Leidingen Informatie Centrum).

Deze extra taak is bij het Kadaster ondergebracht in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, dat een einde wil aan de (maatschappelijke) schade van verkeerde graafwerkzaamheden. Daarom geeft het Kadaster niet meer alleen de ligging en eigendomsrechten van alle kavels weer, maar ook waar alle kabels en leidingen liggen.

Professionele gravers zijn sinds 1 oktober verplicht elektronisch melding doen van graafwerkzaamheden en ontvangen vanaf 1 november via het nieuwe systeem direct een digitaal kaartbestand. Het systeem is nog in bèta, in 2009 is alles operationeel.

Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat er nooit meer iemand scheef graaft of een damwand verkeerd plaatst. Maar aan de toegankelijkheid van kennis hoeft het niet (meer) te liggen.