Nederlandse start Amazon komt dichterbij

Nederlandse start Amazon komt dichterbij

24-01-2012 11:00 Laatste update: 28-04-2018 20:15

De start van Amazon in Nederland komt steeds dichterbij. De webwinkel kan ebooks in Nederland goedkoper aanbieden.

De komst van webwinkel Amazon naar Nederland lijkt zo goed als zeker. Nadat de plannen voor een Nederlandse introductie in december al uitlekten via De Telegraaf, zijn er nu vacatures verschenen Nederlandse banen bij Amazon. Update: het zou niet om Amazon zelf gaan. De Volkskrant schrijft dinsdag (alleen voor abonnees) ook over de Nederlandse plannen van Amazon op basis van bronnen uit de boekenbranche. De domeinnaam Amazon.nl is al actief en leidt naar de Britse site van de webwinkel.

De komst van Amazon naar Nederland betekent dat online grootmacht Bol.com er een geduchte concurrent bij krijgt. De kans is groot dat Amazon na openen van een Nederlandse webwinkel zijn Kindle Store voor e-books ook in ons land beschikbaar maakt. Op gebied van e-books kan Amazon hier een belangrijke partij worden.

Amazon heeft als voordeel dat het bedrijf gebruik kan maken van een recente BTW-verlaging op ebooks in Luxemburg naar slechts 3 procent, schrijft de Volkskrant. De webwinkel heeft zijn Europese hoofdkantoor in Luxemburg. In Nederland is het btw-tarief op e-books nog altijd 19 procent. Apple heeft ook een Luxemburgs kantoor en zou eveneens van de btw-verlaging kunnen profiteren.

Via Luxemburg kunnen Amazon en Apple straks e-books 10 tot 20 procent goedkoper leveren dan Nederlandse aanbieders, of ze kunnen meer winst pakken. Anna Bakker, secretaris van de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak (KVB), maakt zich in de Volkskrant al grote zorgen: 'Amazon gaat echt die markt binnendringen. Dat wordt een groot probleem voor Nederland. Dat verschil in btw is heel marktverstorend.'

Update: tekst over vermeende vacature verbeterd.