Huur van je buur

Huur van je buur

22-01-2012 09:44 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Peerby is een nieuwe Nederlandse start-up waarbij je spullen van je buren kan huren.

Veel beter kun je een start-up niet beginnen. Voor de meer dan 1 miljoen kijkers van DWDD lanceerde bedenker Daan Weddepohl zijn nieuwe bedrijf Peerby: een platform voor het huren van spullen van je buren. Zijn mailbox stroomt over, de aanmeldingen vallen binnen.

'Als je twintig tuintjes naast elkaar hebt en er hoeft maar één keer in de maand gemaaid te worden, dan heb je met z'n alle maar één grasmaaier nodig,' zegt Daan. Een simpel rekensommetje om duidelijk te maken wat het nut van Peerby kan worden. 'Door de verstedelijking zijn de mensen veel anoniemer geworden. Als je in de stad woont weet je vaak niet wie er naast je woont, laat staan wie er een boormachine of een barbecue heeft.' Peerby moet hiervoor een gemakkelijk handvat worden, eerder op z’n WhatsApp's dan op z’n Marktplaats.nl.

Daan is nu 'in gesprek met en op zoek naar' investeerders. Voor de inkomsten zal Peerby een klein percentage gaan vragen per transactie. 'Maar op langer termijn kun je ook denken aan andere inkomsten. Door Peerby kan de sociale cohesie in een wijk verbeteren, de buurt wordt aantrekkelijk en het is vriendelijk voor het milieu.' Er zijn dus allerlei partijen die er baat bij hebben.

Op dit moment kun je je op Peerby.com alleen nog aanmelden voor een beta-uitnodiging, in maart volgt deze beta-lancering. In mei hoopt hij op een landelijke uitrol.

Daan heeft een opmerkelijke achtergrond. Hij werkte als IT’er en startte daarna zijn eigen softwarebedrijf. Vorig jaar studeerde hij af bij de toneelschool, speelde in de toneelversie van Fight Club en gastrollen in de series Lijn 32, Hart tegen Hard en Verborgen Gebreken. Peerby gaf hij vorm tijdens een Mentorship Program van The Founder Institute.