Ook slimme thermostaat bij Eneco

Ook slimme thermostaat bij Eneco

19-01-2012 14:06 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Na Essent biedt ook Eneco een slimme thermostaat aan, eentje met een groot touchscreen die je helpt energieverbruik te temperen.

Eneco introduceerde deze week Toon, een 'slimme' thermostaat die verbruik en kosten aangeeft op zijn vrij grote touchscreen. Het is bijna een tablet voor aan de muur. Volgens Eneco is dit de 'eerste thermostaat met live inzicht in de kosten van gas- en stroomverbruik'. Toon komt met meldingen die ervoor moeten zorgen dat de energierekening niet oploopt. Ook zijn via widgets actuele informatie als weer en verkeer te volgen.

Toon toont (ja, die konden we niet laten) allerlei grafieken en diagrammen over het huidige energieverbruik in vergelijking met voorgaande dagen, weken en maanden. Dit inzicht moet jaarlijks 10 procent kostenbesparing opleveren, omdat mensen zich meer bewuster van energiegebruik in huis worden. Toon kost 120 euro plus €3,50 per maand voor Live Updates.

Essent kwam vorig jaar al met zijn E-thermostaat, die als bijzonderheid ook via smartphone en tablet is te bedienen. De E-Thermostaat is volgens Emerce inmiddels tweeduizend keer besteld. Ook met een smartphone of tablet is de E-thermostaat te bedienen. Nieuwe klanten krijgen hem gratis en bestaande klanten betalen 119 euro. Pas later dit voorjaar is de Toon verkrijgbaar, alleen voor Eneco-klanten.

Sinds kort is in de VS een nog coolere thermometer te koop: de Nest heeft een opvallend ontwerp, gemaakt door de bedenker van de iPod, een klein touchscreen en bediening via mobiele apps. Bijzonder is dat hij een automatische modus heeft waarbij hij op basis van eerdere gebruikspatronen en de weersvoorspelling helemaal zelfstandig de temperatuur in huis kan aanpassen. De Nest was bij de introductie een paar maanden geleden meteen zo populair dat hij voorlopig uitverkocht is.