Midseason TV premieres

Midseason TV premieres

18 januari om 12:59
Laatste update: 28 april om 20:15

De tweede helft van het tv-seizoen brengt nieuwe series van JJ Abrams, Kiefer Sutherland, Napoleon Dynamite en Steven Spielberg.

Bij de Golden Globes afgelopen zondag, waar de buitenlandse pers in Hollywood zijn favoriete films en tv-producties bekend maakte, vielen Homeland, Boss, Game of Thrones en Downton Abbey in de prijzen. Homeland won de meest prestigieuze prijs, die voor beste televisiedramaserie. Geheel terecht ons inziens.

De meest ambitieuze series starten doorgaans in de herfst aan het begin van het nieuwe televisieseizoen in de VS. De zogeheten 'midseason' starters, die rond deze tijd na de winterstop van start gaan, zijn meestal series van de tweede garnituur. Daar lijkt men nu mee te breken, want er zitten een paar veelbelovende series bij. Gaan we.

Januari brengt ons de terugkeer van comedyshow 30 Rock van Tina Fey. Dit zesde seizoen is waarschijnlijk het laatste voor Alec Baldwin. Justified met marshall Raylan Givens begint aan zijn derde seizoen en in Spartacus: Vengeance zal het bloed weer rijkelijk vloeien met Liam McIntyre als nieuwe hoofdrolspeler.

<object style="width: 405px; height: 255px;" width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/J_jAlFqvASU" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/J_jAlFqvASU"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/J_jAlFqvASU"></object>

De eerste noemenswaardige midseason nieuwkomer is Alcatraz van producer J.J. Abrams. Abrams maakte naam met series als Alias, Fringe en Lost. Net als in Lost speelt het verhaal zich wederom op een eiland af, dit keer de voormalige gevangenis Alcatraz in de baai van San Francisco. Er heerst ook weer mysterie: alle gevangenen en bewakers verdwijnen vlak voor de sluiting van de gevangenis en komen een voor een terug in de moderne tijd. We herkennen Jorge Garcia die in Lost Hurley speelde en nu de rol van levende Alcatraz almanak, Diego Soto genaamd, vertolkt. Zo gegrepen als door de pilot van Lost was ik bepaald niet, maar de serie lijkt in elk geval meer potentie te hebben dan Abrams' andere nieuwkomer, Person of Interest, dat afgelopen najaar van start ging en tegenviel.

<object style="width: 405px; height: 255px;" width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/a5MnrCKJrxQ" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/a5MnrCKJrxQ"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/a5MnrCKJrxQ"></object>

Acht jaar na de gelijknamige film die een culthit werd, is Napoleon Dynamite terug als animatieserie. De gehele originele cast van de film doet mee, dit keer als stemacteur. Ook de serie is weird maar de nerdy humor werkte mijn inziens beter met real-life action.

<object style="width: 405px; height: 255px;" width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/WREk6FincFo" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/WREk6FincFo"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/WREk6FincFo"></object>

Bij HBO zijn grote namen van stal gehaald voor de nieuwe serie Luck over de wereld van de paardenraces. Mannen als Dustin Hoffman en Nick Nolte spelen de eigenaren, jockeys en gokkers. De pilotaflevering, die ik nog niet heb kunnen zien, is geregisseerd door Michael Mann. Op papier is de serie alvast een potentiële hoogvlieger.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/N3qK6dB79U4" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/N3qK6dB79U4"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/N3qK6dB79U4"></object>

Na acht seizoenen 24 keert Kiefer Sutherland terug op de buis in Touch, de nieuwe serie van Heroes-maker Tim Kring, waarin Sutherland de vader speelt van een 11-jarige jongen die niet spreekt maar wel patronen ziet tussen al het leven op aarde. Touch gaat 25 januari van start.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/wOmGkP59tQY" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/wOmGkP59tQY"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/wOmGkP59tQY"></object>

Begin februari gaat The River van start. De regie is in handen van Oren Peli, maker van de Paranormal Activity fright films. Productie is gedaan door Steven Spielberg. De setting is de Amazone waar een moeder en zoon op zoek gaan naar een verdwenen natuurexpert. Ik wens de serie een betere start dan Spielbergs andere nieuwkomer Terra Nova.

Als je het liever bij oude bekenden houdt: op 12 februari gaat The Walking Dead verder met zijn tweede seizoen. Een derde is trouwens aangekondigd. En op 25 maart volgt dan eindelijk het langverwachte vijfde seizoen van Mad Men. De openingsaflevering zal twee uur duren. Ook goed nieuws uit Engeland: Sherlock krijgt een derde serie.

Lees meer over:

Deel via