Inloggen met een QR-code bij Gmail

Inloggen met een QR-code bij Gmail

18-01-2012 12:14 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Google test een alternatieve inlogmethode waarbij de gebruiker een QR-code moet scannen om in te loggen.

QR-codes: het is zó 2011. Maar Google wil naast zijn tweedelige beveiliging (aanrader) een inlogmethode ontwikkelen die gebruikmaakt van de mogelijkheden van een smartphone. Het scannen van QR-codes is volgens Google een handige manier om veilig in te loggen, of het nu op je eigen of een publieke computer is.

Via een speciale link kom je op een pagina met alleen een QR-code. Door het scannen van de QR-code wordt op je smartphone gekeken of je bent aangemeld bij Gmail. Als dit het geval is, verandert de pagina met de QR-code in je Gmail-inbox. Als je niet bij Gmail op je smartphone bent aangemeld, kun je na het scannen van de QR-code inloggen om de computer toegang te geven tot je inbox.

De testlink was een tijdje te bereiken, maar Google heeft het experiment offline gehaald. Het internetbedrijf zegt dat ze klaar zijn met testen en werken aan een nog betere authenticatiemanier, die waarschijnlijk is gebaseerd op de QR-code. Misschien houdt Google er rekening mee dat een dergelijke pagina gemakkelijk te vervalsen is: scan een neppe QR-code, druk op toestaan en je gegevens zijn niet naar Google verstuurd.