Lamp verduisterd door hemellichamen

Lamp verduisterd door hemellichamen

18 januari 2012 om 10:27
Laatste update: 28 april 2018 om 20:15
  • Christophe De Schauvre

Syzygy heet de conceptuele lamp die is gebaseerd op de configuratie van hemellichamen.

Syzygy is een hemeltergende naam voor een reeks lampen, maar het verwijst naar de term die de NASA gebruikt voor de configuratie waarbij drie hemellichamen (zon en aarde en maan, of een andere planeet in het zonnestelsel) in één rechte lijn ten opzichte van elkaar staan. Het label Os and Oos oftewel Oskar Peet en Sophie Mensen ente hierop hun hemels lichtconcept.

Niet dat we het begrip dag en nacht op sterrenkundige wijze gaan toelichten, maar de lampen waarmee het Eindhovense designduo Os and Oos op de proppen komt is gebaseerd op hetzelfde roterende principe: de lichtbron (de zon) kan altijd aan blijven staan en wordt aangepast door middel van subtiele rotatie van de drie filters (hemellichamen) die het licht al dan niet fysiek blokkeren.

In plaats van een gamma dimlichten spreken de atmosferische ontwerpers opnieuw in de Nasa-taal over de drie producten in de syzygy-lijn: de transit (doorgang), occultatie en een eclips. Je moet het in de constellatie van je living zien, maar onze voorkeur gaat naar de occultatie.

Lees meer over:

Deel via