Voorspellingen voor het jaar 2112

Voorspellingen voor het jaar 2112

17-01-2012 08:05 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Het BBC-publiek voorspelt voor 2112 onder meer hersenen aangesloten op computers en grootschalige algenkweek in de oceaan.

Afgelopen week was een oud artikel uit een vrouwenblad uit 1911 met voorspellingen voor 2011 razend populair onder twitteraars. Sommige voorspellingen van 1911 waren juist (webcams, kant-en-klaar-eten, auto goedkoper dan paard), andere zaten er naast (geen trams meer in steden, iedereen loopt dagelijks 15 km) en weer andere waren gewoon raar (aardbeien zo groot als appels).

BBC News vroeg vervolgens zijn lezers naar hun verwachtingen voor 2112. De uitkomsten zijn deze 20 voorspellingen. Twee bekende futurologen, Ian Pearson en Patrick Tucker, schatten de kansen per voorspelling in. Meest aannemelijk vinden ze communicatie via enkel gedachten, het beheren van het weer, kunstmatige algenkweek in de oceanen, hersenen aansluiten op computers en zelfs de 'elektronische onsterfelijkheid' van mensen.

Ook een goede kans hebben onder meer 'ruimteliften' (waarmee je een betaalbaar uitstapje naar de ruimte kan maken), een wereldwijde muntheid en dat er maar drie grote talen over blijven. Veel minder kansrijk achten de futurologen een centrale wereldregering, volledige oorlogsvoering op afstand en de totale vernietiging van de natuur. Geen pessimisten dus, die toekomstvorsers. De voorspellingen van ondergetekende staan in deze tweet, waarbij ik nog vergat dat we in 2112 waarschijnlijk allemaal aan de 'soma' zitten...