X Prize voor Star Trek-achtige medische gadget

X Prize voor Star Trek-achtige medische gadget

16-01-2012 11:38 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Qualcomm belooft 10 miljoen dollar aan diegene die een Star Trek-achtige Tricorder ontwikkelt waarmee vijftien ziektes op te sporen zijn.

Dr McCoy van Star Trek kon zieke patiënten heel makkelijk diagnosticeren door het lichaam met een Tricorder te scannen. Qualcomm daagt wetenschappers uit om een dergelijk apparaat te ontwikkelen. De tien miljoen dollar X prijs gaat naar de eerste die een Tricorder-achtig apparaat ontwikkelt dat maximaal 2,2 kg weegt, de belangrijkste biologische functies kan meten en vijftien ziektes kan opsporen.

Hoewel er al medische apparaten op de markt zijn die tekenen van een ziekte kunnen detecteren aan de hand van chemicaliën is de uitdaging groot om al die technologie in één apparaatje te huizen. De Tricorder X Prize zou net als andere innovatieprijzen de ontwikkeling in een stroomversnelling kunnen brengen.

De Ansari X Prize voor een ruimtevaartuig dat hergebruikt kan worden, werd in 2004 uitgereikt aan het team achter SpaceShipOne. De Darpa Grand Challenge heeft er in minder dan tien jaar toe geleid dat zelfrijdende auto’s zoals de Google Cars in een ver gevorderd stadium zijn.