100 iconische fietsen in Cyclepedia

100 iconische fietsen in Cyclepedia

13-01-2012 12:09 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Fietsverzamelaar Michael Embacher brengt 100 iconische fietsen van de afgelopen 100 jaar samen in een app.

De schuur van Michael Embacher staat bomvol mooie opgepoetste fietsen. Dat weet ik, omdat de houten schuur opgenomen is in de app Cyclepedia. Met een 360 graden foto zie je alle modellen schitteren op hun standaard.

Dat hij een fietsfanaat is, begrijp je ook zonder zijn introductie te lezen. Hij maakte in augustus vorig jaar het koffietafelboek Cyclepedia, met een selectie van 100 iconische fietsen van de afgelopen eeuw, zoals de Strida, de Elite Eis en de Lotus Sport 110. Deze 'homage aan de pracht van de fiets' is nu naar de iPad vertaald en laat zich het beste benoemen als een koffietafelapp.

De bonte verzameling van race- en vouwfietsen, maar ook tandems en fietsen die op brommers lijken, worden individueel omschreven met een fijne tekst. Van elke fiets is een 360 graden foto beschikbaar en kan je tot de moer inzoomen. Ook geeft de app uitgebreid uitleg over de onderdelen van een fiets in het algemeen, van zadelpen tot trapper.

Het nadeel is, naast de relatief hoge app-prijs (€7,99), dat je er zoals elke andere koffietafelvulling redelijk snel doorheen bent. Je speelt nog even met de verschillende mooie sorteringsmanieren, zoals gewicht, materiaal en land van herkomst, maar dan is het wel een beetje klaar.

Hierna begint het wachten op het bezoek van een fietsvriend om jouw nieuwe speeltje aan hem te tonen. Onder het genot van, natuurlijk, een bakje koffie.

De fietsschuur van Embacher

Fietsen gesorteerd op gewicht in de app