Kodak genekt door mobiel fotograferen

Kodak genekt door mobiel fotograferen

06-01-2012 13:16 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Kodak blaast langzaam zijn laatste adem uit. Mobiele fotografie lijkt de compactmodellen overbodig te maken.

Camerafabrikant Eastman Kodak is op sterven na dood. Volgens bronnen bij The Wall Street Journal is Kodak bezig met de voorbereidingen om Chapter 11 in te vullen, wat zoveel betekent als het voorbereiden op de dood.

Hiermee zou een eind komen aan het 131-jarige bedrijf dat in 1888 met het model Kodak de eerste camera voor consumenten op de markt bracht. Volgens The Wall Street Journal probeert het bedrijf zichzelf nog te redden door het verkopen van patenten en een banklening, maar veel hoop spreekt er niet uit het artikel.

De blog ReadWriteWeb.com wijst naar de mobiele telefoon als boosdoener. 'In Kodaks hoogtijdagen was fotografie een hobby. Een paar decennia geleden koos een camera-eigenaar speciale gelegenheden voor het nemen van foto's. Vandaag de dag vragen peuters instinctief of ze de foto mogen zien die je net geschoten hebt. Waarschijnlijk een van de vele duizenden die sinds hun geboorte genomen is.'

Zo lijkt de smartphone een eind te maken aan de belangrijkste speler op de compacte cameramarkt. Jaren terug maakte het mobieltje al slachtoffers in de horlogebranche. Hoe zal het verder gaan met de navigatiesystemen? Met de kilometertellers en met de muziekspelers? Het lijkt schikken naar het mobiele platform, of zachtjes sterven zoals Kodak.