Muziekdienst Deezer van start in Nederland

Muziekdienst Deezer van start in Nederland

08-12-2011 16:18 Laatste update: 28-04-2018 20:46

Tonie van Ringelestijn

De Franse muziekdienst biedt net als Spotify tegen betaling onbeperkt muziek streamen via computer en mobiel.

Streaming muzieksite Deezer is donderdag in Nederland gestart, meldt het bedrijf uit Parijs. Deezer is een Franse site die al een paar jaar on-demand muziek aanbiedt. Enkele miljoenen liedjes zijn te beluisteren via de Flash-speler op de site en via diverse mobieltjes. Je kunt ook eigen playlists aanmaken en die delen met anderen.

Anders dan Spotify werkt de site op de computer niet met een eigen programma: streamen gaat gewoon in de browser. De dienst lijkt daardoor meer op Grooveshark, met dit belangrijke verschil dat je bij Deezer niet zelf mp3'tjes kan uploaden, zoals bij Grooveshark. Die Amerikaanse site ligt daardoor juridisch onder vuur van de muziekindustrie.

Me Deezer Premium is onbeperkt liedjes te streamen en te downloaden met een prima audiokwaliteit (320 kbps). Een abonnement kost 5 euro per maand voor luisteren via de computer en 10 euro per maand om ook via mobiel de dienst te gebruiken. Deezer heeft niet alleen mobiele apps voor onder meer iPhone, Android en Blackberry, maar ook eigen toepassingen voor streaming apparatuur van Sonos en Logitech Squeezebox.

Deezer Premium startte in november 2009 in Frankrijk. Het heeft dus twee jaar geduurd voordat Nederland aan de beurt was. In de tussentijd heeft concurrent Spotify hier al een enorme groep trouwe gebruikers voor zich weten te winnen.

Een voordeel van Spotify is de grotere muziekcollectie. Deezer biedt maar 13 miljoen nummers, terwijl Spotify de 20 miljoen nadert. Het Zweedse bedrijf heeft al ongeveer 2,5 miljoen betalende leden. Hoeveel abonnees het Franse Deezer heeft is officieel niet bekend, maar het zullen naar waarschijnlijkheid veel minder zijn.

Deezer is in tegenstelling tot Spotify niet van plan zich op Amerika te storten. De Fransen rollen de komende weken uit naar tal van nieuwe landen en willen volgend jaar zomer actief zijn in 200 landen, behalve in de VS. Deezer verwacht namelijk geen groot succes te kunnen halen in de States waar al veel andere streamingdiensten zijn.