Figurant in een ramp

Figurant in een ramp

02-12-2011 08:22 Laatste update: 28-04-2018 20:46

Op het STRP festival kun je jezelf als slachtoffer van een ramp terugzien. Je wordt gescand en uitgeprint in 3d.

Wie tijdens STRP festival het fotohokje van Reconstruction of a Catastrophe binnenliep, kon daar een keuze kunt maken uit verschillende poses. Vervolgens wordt er een scan van je gemaakt met je handjes in de lucht of één been omhoog, een dolle boel daar in die fotobooth. Van je foto wordt in mum van tijd een miniatuur 3d-print gemaakt, waarna jouw lichaam in een ramplocatie wordt geplaatst. Opeens blijkt de installatie helemaal niet zo grappig te zijn.

Adri Schokker over zijn werk: 'De installatie toont een schaalmodel van een ramplocatie waarbinnen de dode lichamen gedurende de tentoonstelling toe blijven nemen.' Hij baseerde zijn werk op de aardbeving in Japan. De jury van de STRP Talent Pit Award: 'Zijn werk loopt parallel aan het gebrek aan emotie die je kunt ervaren wanneer je bijvoorbeeld op het nieuws geconfronteerd wordt met beelden van de meest verschrikkelijke rampen of slagvelden. Wat gebeurt er als je zelf onderdeel bent van de ramp, wanneer je, je eigen lichaam in het slagveld ziet liggen?'

Schokker wil zelf de installatie en vooral het slagveld groter maken. Daarnaast zou hij ieder poppetje een chip mee willen geven, zodat je jezelf later met een soort metaaldetector terug kunt vinden tussen de duizenden ‘doden’. Daar kan hij als winnaar van de STRP Talent Pit Award het prijzengeld mooi voor inzetten.

Recontruction of a Catastrophe from Snow on Vimeo.