Appcessories voor in de zak van Sinterklaas

Appcessories voor in de zak van Sinterklaas

23-11-2011 13:17 Laatste update: 28-04-2018 20:46

Karlijn van den Berg

Ook Sinterklaas moet met zijn tijd meegaan. Auto's mogen nog steeds in de zak, als ze maar wel compatible zijn met smarthpones of tablets.

In plaats van te spelen met Barbies of auto's, vragen kinderen nu steeds vaker of ze 'even met de smartphone mogen'. Menig ouder heeft een mapje op de smartphone samengesteld met apps die - al dan niet met een klein educatief karakter - geschikt zijn voor kinderen. Dat deze apparaten geschikt zijn voor jong en oud (zie hier het bericht over de iPad-Opa meneer Strubbe die onlangs overleed), behoeft geen verdere toelichting meer.

Steeds meer bedrijven grijpen hun kans en ontwikkelen producten die als add-on op smarthpones en tablets kunnen werken: zogenaamde Appcessories. Aangezien Sint inmiddels in het land is, zet Bright een aantal van deze vrij recente producten op een rij, gesorteerd op producten voor de allerkleinsten tot de grotere kinderen. Tot nu toe vonden we alleen appcessories die geschikt zijn voor iPhone en iPad, en zien we daar de meeste ontwikkeling op dit moment.

Fisher Price Apptivity Case
Laten vallen, of erin kwijlen, is natuurlijk niet al te best voor je smartphone. Dit heeft Fisher Price geïnspireerd om de 'Apptivity Case' te ontwikkelen. De telefoon wordt hiermee volledig afgeschermd en vormt zich om tot een soort bijtring/rammelaar. De iPhone wordt in een apart component geplaatst dat voorzien is van rubber stootranden. Aan de achterkant zit een 'slot' dat door kleine kindervingertjes niet snel te openen is. Deze plek is ook voorzien van een spiegeltje. De telefoon is afgedekt met plastic waarmee de iPhone nog steeds te gebruiken is; de homeknop van de telefoon is afgeschermd met stevig plastic, zodat het kind apps niet kan afsluiten of bijvoorbeeld kan gaan bellen. Als je telefoon erin zit, voelt het allemaal erg solide aan. Natuurlijk heeft Fisher Price er ook een drietal gratis apps bijgeleverd die een enigszins educatief karakter hebben en redelijk positief worden gewaardeerd door gebruikers. Maar naast deze apps zijn er ook voldoende andere apps beschikbaar voor kinderen, die ook samenwerken met de Apptivity Case.

De Apptivity Case is beschikbaar op de Amerikaanse Amazon voor $14.99

Griffin Woogie
Al weer ietsje ouder dan de Fisher Price case, is de Woogie. Deze beschermknuffel voor je iPhone was eerder in een groene vorm beschikbaar in de winkel van Griffin, inmiddels hebben ze een versie die kan zitten. De eerste versie (die nu nu afgeprijsd is) was nog uitgerust met een speaker, in versie twee kun je een koptelefoon inpluggen. In tegenstelling tot de case van Fisher Price, beschermt de Woogie de telefoon niet alleen, maar wordt de smartphone ook ineens een heel knuffelbaar object. Ook hierbij is de homeknop afgeschermd en is het scherm voorzien van plastic. Handig aan de Woogie is dat de iPhone nu makkelijk neer te zetten is voor kinderen en ook goed werkt op hun schoot.

Op dit moment is de Woogie binnen de Griffin store (nog) niet beschikbaar voor Nederlanders.

Disney AppMATes
Kortgeleden lanceerde Disney Pixar de Cars AppMATes (MAT staat voor Mobile Application Toys). Er zijn zes Cars-auto's beschikbaar, die onderop uitgerust zijn met een speciale verf op specifieke plekken. Zo wordt elk autootje herkend en kun je in plaats van met je vingers, met het autootje navigeren. Door de AppMATes midden op het scherm te houden en een klein beetje te bewegen, gaat de auto vooruit (je hoeft dus niet heel wild over het scherm te gaan). Dat is wel even wennen, omdat je geneigd bent veel grotere bewegingen te maken. In de app verandert de weg onder je en moet je een bepaald parcours afleggen. Als je wat verder bent in het spel krijg je allerlei extra features aan je auto en kun je bijvoorbeeld obstakels wegschieten. Mooi detail is dat vanaf de applicatie licht schijnt in de onderkant van het autootje, en daardoor de koplampen niet alleen op het scherm te zien zijn, maar ook op het fysieke autootje branden.

De AppMATes zijn onder andere beschikbaar in de Nederlandse Apple Store vanaf €14,95 voor een enkel autootje

Crayola ColorStudio HD
Eerder op Bright
kondigden we de komst van de speciale pen van Griffin aan. Op de gratis applicatie kun je met de diverse krijtjes en stiften van Crayola een tekening inkleuren, of zelf een tekening maken. De kinderen kunnen met hun pen hun 'tekendoos' onderin de app openen en kiezen uit diverse materialen en kleuren. De kleurplaten hebben bewegende elementen, en kunnen als ze klaar zijn gedeeld met vrienden. Zelf heb ik deze pen getest op een iPad 1 en vond de actie-reactie soms wat traag, maar dat kan wellicht bij de iPad 2 verbeterd zijn. De verschillende materialen komen goed tot uiting op het scherm en je kunt met meerdere lagen over elkaar heen werken.

De Crayola ColorStudio HD is beschikbaar voor €39,95 bij onder andere de Nederlandse Apple Store.

Jumbo iPawn
Eerder zagen we op Bright al de Uitpakparty van de Jumbo iPawns. Dit viertal spellen (Air Hockey, Ganzenbord, Hengelspel en Slangen & Ladders) is alleen of met meerdere mensen te spelen op de iPad 1 & 2; de apps zijn gratis beschikbaar.

De spellen zijn voor €11,99 per stuk beschikbaar, onder andere bij Bol.com.

GameChanger Game Board
De GameChanger Game Board is een groot uitklapbaar speelbord, waar je je iPad inklikt. Het bord wordt geleverd met vier blokjes (voor vier spelers) waarmee je kan interacteren op het bord met 48 vlakken. Het doet een klein beetje denken aan het ouderwetse Electro. Je kunt een gratis app downloaden waarin drie spellen gestopt zijn. De GameChanger is nog niet door Bright getest.

De GameChanger is beschikbaar in o.a. de Amerikaanse Apple Store voor $79,95.

LEGO Life of George
LEGO en iPhone samen voelt natuurlijk als een winnaar. Naast de gratis app ontvang je een doos met normale legoblokjes en een stuk karton met zwarte puntjes. De app geeft je opdrachten, die je alleen of tegen iemand anders uitvoert. Het object bouw je los van het kartonnen bord en leg je als je klaar bent (binnen de tijd) erop. Je klikt op de camera en de applicatie scant vervolgens je bouwsel. Het hele kartonnen bord moet in beeld zijn om te analyseren of jouw bouwwerk overeen komt met de opdracht. De applicatie geeft je twaalf levels met elk tien opdrachten die steeds moeilijker worden. De applicatie is erg mooi gemaakt en vertelt het verhaal van George, waardoor het geen afzonderlijke levels worden, maar een totaalverhaal. Het enige minpunt is de kwaliteit van het kartonnen bord. De doos is prachtig vormgegeven, maar voor dertig euro verwacht je iets meer dan een stuk karton en een zakje met steentjes. Het was mooier geweest als ze dit hadden ontwikkeld in plastic, wat ook iets meer lijkt op de bouwborden van LEGO zelf.

Lego Life of George is onder andere beschikbaar bij de Nederlandse Apple Store voor €29,95.

Voor grote kinderen een robot en een gitaar
Ook voor 'grote kinderen' zijn er mooie appcessories beschikbaar. Bij Kickstarter zijn nu twee projecten opgestart voor de iTar en de Romo. Bij de iTar krijg je voor een pledge van $100 een kleine versie van een accessoire waarmee je je iPad omtovert in een elektrische gitaar. Ook leuk is het project van Romo, dat je iPhone omtovert in een robot. Inmiddels hebben zij voldoende investering ontvangen om Romo op de markt te brengen. Met deze robot kun je de spion uithangen door de camera te bedienen en bijvoorbeeld een race doen met andere Romo-spelers. Voor $78 krijg je één Romo-robot.