Sneller door Reddit met ScrollDit

Sneller door Reddit met ScrollDit

25-10-2011 22:43 Laatste update: 28-04-2018 21:17

Tonie van Ringelestijn

Een Nederlander scoort een webhit met een mashup waarmee sneller door de populaire community Reddit is te scrollen.

Reddit is een van de populairste sociale nieuwssites. Dit broednest van memes is bekend vanwege zijn vaste topics als TIL (today i learned) en AMA (ask me anything), evenals tal van acties die bezoekers op touw zetten. Gebruikers posten dagelijks duizenden links en plaatjes, waar andere bezoekers op mogen stemmen en reageren. Resultaat: een gigantische stroom informatie door Reddit gepresenteerd in een spartaanse vormgeving.

Nederlander Jonathan Bouman maakte daarom een mashup, Scrolldit.com, die het lezen van de populairste Reddit-posts vergemakkelijkt. De site vult automatisch je hele scherm met de berichtenbrei, zodat je er sneller doorheen kan schuiven. Doordat veel posts verwijzen naar een plaatje of een linkje werkt de site snel en simpel. Je kunt oneindig blijven scrollen. Er is ook een NSFW-knop voor op kantoor.

Dinsdag is Boumans site 'viral gegaan' met artikelen op onder meer Techcrunch en tweets van bijvoorbeeld internetondernemer Kevin Rose van Digg.com. De Reddit-scroller is schaalbaar geprogrammeerd en wordt gehost in de Amazon-cloud. Het kost de Nederlandse programmeur daardoor weinig geld. Dat is maar goed ook, want ScrollDit.com verwerkte dinsdag in 9 uur tijd bijna een half miljoen bezoekers.

Bouman maakt vaker mashups, zoals ListandPlay voor 'instant YouTube-playlists', en Wikinstant om sneller op Wikipedia te zoeken. ListandPlay is volgens hem tegenwoordig alleen in Nederland beschikbaar vanwege 'juridisch gedoe'. 'De rekening voor ScrollDit is de afgelopen 12 dagen maar 4 dollar. Ik betaal Amazon enkel voor het dataverkeer en dat is miniem. En een paar cent aan de opslag. Ik kan dit doorschalen naar ongeveer 1 miljoen bezoekers voor 10 euro per maand.'