Hippe thermostaat van iPod-pioniers

Hippe thermostaat van iPod-pioniers
25 oktober 2011 om 11:20
Laatste update: 28 april 2018 om 21:17

Ex-Apple-medewerkers willen met de start-up Nest de thermostaat slim en cool maken. 


De thermostaat is meestal maar een saai apparaatje. Hij geeft de temperatuur in huis aan en je kan hem terugdraaien of omhoog zetten. Maar de start-up Nest, opgericht door voormalige iPod-managers van Apple, brengt nu een slimme en stijlvolle thermostaat op de markt. Het apparaatje ziet er cool uit met een touchscreen en een metalen ring en moet de energierekening met 10 tot 35 procent verlagen.

De nieuwe thermostaat brengt je gedrag in kaart en past de temperatuur in huis automatisch aan op basis van geavanceerde algoritmes. Meerdere bewegingssensoren detecteren de aanwezigheid van mensen. Is er niemand in huis, dan laat hij de temperatuur meteen zakken om energie te besparen. De Nest-thermometer is vanaf november te koop in de VS voor 250 dollar. Nest moedigt gebruikers ook aan om zelf energie te besparen door ze te belonen met digitale groene blaadjes.

De CEO van de van Nest is Tony Fadell, de 'vader' van de iPod en voormalig adviseur van Steve Jobs. Een van de andere oprichters en technisch manager is Matt Rogers, voormalig hoofd software-ontwikkeling voor de iPod. Volgens hem is dit 'de eerste zelflerende thermostaat'. Er zijn echter al zogenaamde 'slimme thermostaten' te koop, zoals een model van ICY (177 euro). Deze is ook verkrijgbaar via Essent, maar de installatie is nog niet altijd even makkelijk.

Nest heeft bediening van het apparaat makkelijk gehouden: de temperatuur bedienen gaat gewoon door te draaien. Via het touchscreen zijn de menu's beschikbaar. Van binnen heeft de Nest overigens processoren die ook in smartphones zitten. De thermostaat is ook via apps op smartphones en tablets te bedienen of via de Nest-site op computers. Het apparaatje beschikt over Wifi. De thermostaat kan ook de temperatuur afstemmen op basis van de weersvoorspellingen.

Nest heeft volgens Forbes 50 miljoen dollar aan investeringen gekregen. Of deze 'thermostaat 2.0' aanslaat (pun intended) is nog maar sterk de vraag. Initiatieven van Google, Microsoft en Cisco op gebied van energiemanagement voor huishoudens zijn eerder dit jaar stopgezet wegens gebrek aan gebruikers. En een kleine 200 euro voor een thermostaat is best een fikse investering.Hier demonstreert Tony Fadell zijn Nest-thermostaat.

<object width="390" height="228" data="http://www.youtube.com/v/QCJ1PnVlzIE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/QCJ1PnVlzIE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/QCJ1PnVlzIE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

Lees meer over:

Deel via