Facebook-profiel wordt tijdlijn

Facebook-profiel wordt tijdlijn

22 september om 19:15
Laatste update: 28 april om 21:48

Facebook verandert profielpagina's in tijdlijnen van je leven en laat apps live activiteiten als muziek luisteren of sporten delen.


Je Facebook-profiel gaat binnenkort grondig op de schop, zo kondigde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg donderdagavond aan. Facebook verandert de huidige profielpagina in de Timeline, een chronologisch overzicht van je hele leven op Facebook. Je kan zelf kiezen wat daar allemaal in is te zien en anderen kunnen vervolgens door je leven browsen.

Facebook kan statusupdates, foto's, profielwijzigingen en allerlei gegevens van nieuwe sociale Facebook-apps toevoegen aan je tijdlijn. Volgens Facebook-oprichter is het resultaat je eigen 'visuele geschiedenis'. De nieuwe timelines geven foto's groter weer, met onder meer een grote coverfoto bovenaan. De kritiek dat wat gebruikers delen op Facebook geen goed beeld van hun hele leven geeft, pareert de site met de nieuwe optie om ergens in het verleden op de tijdlijn nieuwe informatie of foto's toe te voegen.

Het wordt ook mogelijk door iemands tijdlijn te bladeren op basis van de locaties waar hij is geweest op een wereldkaart. De tijdlijn is ook te vullen met gegevens van applicaties en websites. Zo is het mogelijk muzieksmaak op basis van luistergedrag op allerlei legale muziekdiensten, waaronder Spotify, automatisch te delen via je Timeline. Daar hoeft de gebruiker maar eenmalig toestemming voor te geven.

Een nieuwe generatie van Facebook-applicaties, zoals de muziek-app, kan je activiteiten bijna live aan vrienden laten weten via de nieuwe 'ticker'. Dat is een balk aan de rechterkant van het scherm waar automatisch nieuwe activiteiten van vrienden voorbijkomen. Via de ticker is rechtstreeks te volgen wie bijvoorbeeld liedjes luisteren, waarna met een klik dat liedje ook is te starten.

Facebook-tijdlijnen krijgen ook een nieuw muziekgedeelte, waar het luistergedrag van een gebruiker kan staan samengevat. Ook meldt Facebook in het nieuwsoverzicht als meerdere vrienden recent naar dezelfde nieuwe band hebben geluisterd of als er andere interessante patronen in luistergedrag zijn te ontdekken. Dit is volgens Zuckerberg een mooie manier om nieuwe muziek via vrienden te ondekken.

Andere nieuwe Facebook-apps gedragen zich vergelijkbaar als de Spotify-toepassing, zoals bij het kijken naar tv-programma's en films via Netflix (nog niet actief in Nederland), het hardlopen via bijvoorbeeld Nike+GPS, het lezen van artikelen op nieuwssites of het delen van recepten via allerlei sites. Ook die activiteiten kan je automatisch delen met vrienden via de Ticker. De nieuwe live-updates verschijnen niet in het reguliere nieuwsoverzicht in het midden van de Facebook-homepage.

Dat nieuwsoverzicht heeft Facebook trouwens deze week ook aangepast. De site claimt nu beter te filteren op de 'belangrijkste' berichten sinds je voor het laatst was ingelogd. Met de nieuwe Timelines, Ticker en app-mogelijkheden heeft Facebook een hele serie vernieuwingen afgerond. Eerder deze maand startte de site al met Smart Friends Lists, nieuwe vriendenlijsten, en abonneerknoppen. Met die subscribe-buttons op profielen kan je zelfs updates van niet-vrienden ontvangen, net zoals je op Twitter mensen kan volgen.

De nieuwe functies zijn eerst beschikbaar voor leden van Facebooks ontwikkelaarsprogramma en worden de komende weken uitgerold onder de ruim 800 miljoen gebruikers. Wil je al met je eigen Timeline aan de gang, volg dan deze instructies om als 'developer' al toegang te krijgen. In onderstaande filmpjes geeft Facebook uitleg over de nieuwe timelines en live-apps en showt Spotify hoe zijn nieuwe Facebook-toepassing werkt.

<object width="390" height="228" data="http://www.youtube.com/v/q3b94kFBah8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/q3b94kFBah8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/q3b94kFBah8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

<object width="390" height="228" data="http://www.youtube.com/v/hzPEPfJHfKU?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/hzPEPfJHfKU?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/hzPEPfJHfKU?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

<object width="390" height="228" data="http://www.youtube.com/v/FjAr5nGzjV8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/FjAr5nGzjV8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/FjAr5nGzjV8?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0&amp;hd=1"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

Lees meer over:

Deel via