Nobelprijswinnaar ziet Bitcoin niet zitten

Nobelprijswinnaar ziet Bitcoin niet zitten

07-09-2011 15:21 Laatste update: 28-04-2018 21:48

De manier waarop Bitcoin is opgezet, zorgt ervoor dat mensen op hun geld blijven zitten in plaats van dat ze het gebruiken.

Dat schrijft de vooraanstaande econoom Paul Krugman, die in 2008 de Nobelprijs voor de economie ontving, in The New York Times. Daarmee is Bitcoin volgens Krugman geen aantrekkelijk monetair systeem: van een munt verwacht je immers dat-ie transacties faciliteert, niet dat-ie de bezitters ervan steeds rijker maakt. Toch is dat laatste precies wat Bitcoin doet.

Bitcoin heeft een vaste hoeveelheid munten. Dat is een verschil met normaal geld, waarvan er in de loop der tijd steeds iets bijkomt. Het gevolg is dat Bitcoins in de loop van de jaren steeds meer waard worden (uitgedrukt in dollars of euro's). 'De waarde in dollars van die cybermunt fluctueert enorm, maar in het algemeen is-ie flink gestegen', schrijft Krugman.

Dat maakt Bitcoin een slimme investering: als je de munt een tijd terug hebt aangeschaft, kun je er nu meer dollars voor terugkrijgen. 'Er bestaat dus een prikkel om de munt vast te houden in plaats van uit te geven', schrijft Krugman.

Leuk voor de bezitters van Bitcoins, maar als onze hele economie op deze virtuele munteenheid zou draaien, dan zou dat tot forse problemen leiden: deflatie bijvoorbeeld. Producten worden, gemeten in Bitcoins, steeds goedkoper. Het gevolg daarvan is dat mensen hun aankopen uitstellen, over een tijdje kun je hetzelfde product immers voor nog minder geld kopen.

Lees ook ons stuk Het grote Bitcoin experiment in Bright 41, nu in de winkel.