Commentaar: iQuit
Steve Jobs is gisteren teruggetreden als directeur van Apple. Het afscheid hing in de lucht maar komt toch hard aan.
Zijn gezondheid laat Steve Jobs in de steek: hij is van mening dat hij niet langer in staat is zijn zware rol bij Apple te vervullen, treedt daarom terug als ceo en heeft zijn rechterhand Tim Cook aangedragen als opvolger. Ik was enigszins geschokt, ook al wist je dat het eraan zat te komen. Boom, zoals hij zelf zo vaak tijdens presentaties liet vallen, als kreet voor de magie die Apple weet te bewerkstelligen met zijn hard- en software. Het sprookje lijkt voor nu even uit.
Steve Jobs was een rebel met visie, een zeldzame combinatie. Apple noemde zulke smaakmakers in zijn eigen Think Different campagne the crazy ones. "Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They invent. They imagine. They heal. They explore. They create. They inspire. They push the human race forward." De campagne stamt uit 1997, het jaar waarin Jobs terugkeerde naar Apple om het bedrijf van de ondergang te redden en daar glorieus in slaagde met iconische producten en diensten als de iMac, iBook, iPod, iTunes, iPhone, App Store en iPad.
Zijn grootste prestatie is mogelijk nog het bedrijf Apple zelf. Het staat voor mij symbool voor het feit dat de drang iets goed te willen maken kan winnen van de jacht iets zoveel mogelijk te willen verkopen. Apple is als FC Barcelona dat de vernieuwende stijl van het Nederlandse totaalvoetbal van Johan Cruijff heeft vervolmaakt. Het voelt als poëtische gerechtigheid dat de wens om aantrekkelijk en aanvallend voetbal te willen spelen wordt beloond boven defensief en behoudend. Apple op zijn beurt is momenteel het meest waardevolle ict-bedrijf ter wereld. Mijn inziens compleet verdiend. De iPhone en iPad zijn game changers en gebruikers zijn er dol op. Die prestatie, samen met de technologische en sociaal-culturele impact die Apple heeft, komt grotendeels op conto van Jobs.
Zal Apple zijn glans verliezen met Jobs' afscheid? Er zijn weinigen die zijn schoenen kunnen vullen, maar daar heeft Jobs rekening mee gehouden. Hij heeft zijn vertrek jarenlang voorbereid. Op alle cruciale plekken in het bedrijf zitten mensen die het dna van Apple verstaan en kunnen uitdragen. Hij is bovendien nog niet overleden en zal als voorzitter van de raad van bestuur 'in de buurt' zijn. En zelfs als hij komt te overlijden, helaas niet ondenkbaar gezien zijn aandoeningen, dan nog zal zijn geest nog lang rondwaren in Cupertino. Ik mis hem nu al.