Bloederige bekers

Bloederige bekers

26-08-2011 09:35 Laatste update: 20-02-2023 15:30

Wat filteren de media allemaal voor het ons bereikt? De bevrijding van Tripoli zien we aan de hand van een paar foto's en video's. Met net zoveel foto's denkt Khadaffi te bewijzen dat hij wint. 'De media zijn de poortwachter die informatie filteren op basis van wat zij verwachten dat hun publiek wel en niet wil zien', zegt fotograaf Raoul de Lange. Hij is aan de KABK afgestudeerd met Mug Shots.

'Mug Shots draait om mokken en om neergeschoten mensen.' De mokken die hij in een soort van souvenirwinkeltje laat zien, zijn bedrukt met een gestileerd pixelpatroon. Aan de mok hangt een kaartje met de foto van de Arabische opstand waar de pixels van zijn afgeleid.

'De Lange heeft klanten in zijn winkeltje lang zien twijfelen welke kleur mok ze namen, voor ze ontdekten wat er achter schuilde', schrijft de Volkskrant. 'Anderen zien nu achter ieder pixelpatroon een bloederige foto.'

De Lange ziet het als een taak van de fotograaf om te reflecteren op fotografie en de functie ervan in de maatschappij. Hij is de enige fotograaf die afstudeerde zonder eigen foto's. Eerder won Mishka Henner een fotografieprijs zonder zelf op het knopje gedrukt te hebben.