Paardenbloem wint publieksprijs

Paardenbloem wint publieksprijs

18-08-2011 08:54 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Paardebloemen met led's op meccano-staafjes, ook het publiek kiest voor kunst met technologie.

Afgelopen weekend won Studio Drift de ZomerExpo2011, Anoniem Gekozen. In navolging van de Summer Exhibition van de Londense Royal Academy of Arts is de expositie open voor zowel professionele als amateurkunst. 2450 Stukken werden ingezonden, waarvan er 250 in het Haags Gemeentemuseum belandden zodat daaruit een winnaar gekozen kon worden. De democratie koos voor Fragile Future 3.5.

De makers van Fragile Future 3.5 zijn Lonneke Gordijn (31) ren Ralph Nauta (32), samen Studio Drift. Sinds 2005 verdienen ze hun brood met installatiekunst waarmee ze technologie en wetenschap laagdrempelig maken. Ze veroverden de toonaangevende Moss gallery in New York en verkopen aan Abramovich, eigenaar van voetbalclub Chelsea. Waren ze eerst de lieveling van vernieuwende kunstkenners, met de ZomerExpo prijs blijkt ook het grotere publiek Studio Drift te snappen.

De brede waardering is precies waar Drift naar zoekt. Doel is om de toeschouwer natuurlijke schoonheid te laten ervaren en herwaarderen, zonder dat het te technisch wordt. Studio Drift gebruikt technologie om de schoonheid van heel gewone processen in de natuur uit te lichten. 'Mist, wind, luchtbellen en een zwerm vogels, wij worden geïnspireerd door ongrijpbare momenten in onze omgeving en maken die met onze ontwerpen tastbaar voor een groter publiek', zegt Lonneke Gordijn. Kennis wordt gecombineerd met intuïtie, natuur met sciencefiction en fantasie met interactie.

Fragile Future 3.5 bestaat uit lichtgevende pluisbollen van de paardenbloem. Nieuw is het bronzen bouwsysteem waarmee met modules een constructie gebouwd kan worden. Eerder werk van Studio Drift is de transparante stoel Ghost waarin het onmogelijke zichtbaar wordt, het led-lampje Dandelight ook van paardebloempluis en de installatie Fly Light die reageert als een zwerm vogels (zie video).

De ZomerExpo is nog tot 21 augustus (dit weekend) te zien.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s