Apple eist importverbod Samsung in Nederland

Apple eist importverbod Samsung in Nederland

09-08-2011 15:45 Laatste update: 28-04-2018 22:19

tonie

Apple eist in twee rechtszaken in Nederland een importverbod op Samsungs Galaxy S en Galaxy Tab.

Apple heeft twee kortgedingzaken aangespannen bij de Haagse rechtbank tegen Samsung, meldt Webwereld. Woensdag eist het bedrijf een importverbod op de Galaxy Tab, donderdag op de Galaxy S. Ook in de VS, Duitsland en Australië eist Apple via de rechter importverboden op Samsung-producten vanwege inbreuk op patenten en kloongedrag.

In de rest van de EU heeft Apple het dinsdag al voor elkaar gekregen: de rechtbank in het Duitse Düsseldorf heeft namelijk bepaald dat de Galaxy Tab 10.1 in de hele EU behalve Nederland niet verkocht mag worden in afwachting van een proces. In Duitsland kunnen rechters zo'n voorlopig bevel afgeven. De rechtbank in Düsseldorf is gespecialiseerd in patentzaken en zou volgens sommigen vaak de kant van patenthouders kiezen. Samsung zou volgens Apple's advocaten inbreuk maken op dit geregistreerde ontwerp.

In Australië had Apple recent ook al succes: daar is de verkoop en import van de nieuwe Galaxy Tab 10.1 uitgesteld, hangende de rechtszaak. Samsung wil de Galaxy Tab 10.1 later deze maand in Nederland op de markt brengen. De fabrikant heeft woensdagmiddag in Amsterdam een persevenement georganiseerd voor Nederlandse journalisten voor de presentatie van de nieuwe tablet.

Eerder dit jaar introduceerde Samsung in Nederland al de Galaxy Tab 10.1v, de Vodafone-versie van de tablet. David legde in deze uitpakparty in mei uit wat de verschillen zijn met de iPad.

Samsung is volgens Webwereld in Nederland al in de tegenaanval gegaan via een bodemprocedure. Volgens de Koreaanse fabrikant heeft het pleidooi van Apple 'geen wettelijke basis'. De verkoop van de Samsung-producten gaat voorlopig in Nederland gewoon door.

Update 19.55: Duitse rechtbank verbiedt de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 in de rest van de EU behalve Nederland, in afwachting van een geding aldaar.