3G-tarieven hier hoger dan in buurlanden

3G-tarieven hier hoger dan in buurlanden

26-07-2011 14:32 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Tonie van Ringelestijn

De nieuwe mobiele datatarieven van KPN en Vodafone zijn bijna de hoogste in Europa.

Vergeleken met de tarieven in zeven andere Europese landen zijn de nieuwe mobiele datatarieven van KPN en Vodafone erg prijzig. Vooral veel data verbruiken kost elders in Europa dikwijls veel minder. Uit een vergelijking door de NOS blijkt dat de prijzen die Vodafone en KPN binnenkort gaan rekenen voor mobiel internet hoger liggen dan die in landen als Duitsland, België, Groot-Brittannië of Zweden.

Zelfs zusterbedrijven van KPN en Vodafone zijn vaak in andere landen goedkoper dan hier. In Duitsland kost 5GB maandelijks maar 20 euro bij KPN-dochter Base. In België geeft Mobile Vikings je 2 GB data plus duizend belminuten en sms'jes voor 40 euro per maand. Dat terwijl KPN straks voor 2 GB maandelijks 152,50 euro afrekent.

Mogelijk willen buitenlands providers binnenkort ook hun tarieven verhogen, doordat ze net als de Nederlandse telecombedrijven belminuten en sms'jes mislopen vanwege de opkomst van bellen en chatten via mobiel internet. Vanwege de hogere prijzen overwegen veel Nederlandse KPN- en Vodafone-klanten naar een andere providers over te stappen, blijkt uit twee peilingen door Tweakers. Van de bezoekers van die site zegt 62 procent van de Vodafone-klanten weg te gaan en wil 84 procent van de KPN-abonnees opstappen.