Google Books uit de App Store (update)

Google Books uit de App Store (update)

25-07-2011 06:30 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Tonie van Ringelestijn

De Google Books-app is uit de App Store geschrapt vanwege Apple's nieuwe regels. Boeken buiten de App Store om aanbieden mag niet meer.


Apple's nieuwe verkoopvoorwaarden beperken het aanbod van apps om ebooks te lezen op iOS-apparaten. Apple heeft Google Books verwijderd, omdat de app in strijd is met de regel dat er vanaf nu via iOS-apps geen boeken en tijdschriften meer buiten de App Store om verkocht mogen worden. De Google Books-app had een koppeling met Google's ebookstore.

Zowel Apple als Google hebben nog geen opheldering gegeven over het verdwijnen van de Google Books-app. De laatste update van de Google Books-app dateert uit april. Maar andere ebook-apps hebben ook dit weekend maatregelen genomen om verwijdering te voorkomen.

Zo heeft de Kobo-app een belangrijke wijziging doorgevoerd: de ingebouwde ebookwinkel is uit de app verdwenen. Boekverkopers die wel via de App Store werken moeten 30 procent afstaan aan Apple. De deadline om aan de nieuwe regels te voldoen verliep al op 30 juni.

Het Nederlandse Magworld van boekhandelketen AKO verkoopt via zijn iPad-app ook magazines buiten de App Store om, maar die app staat er vooralsnog gewoon.

Update 13.30: De Wall Street Journal meldt dat de krant onder druk van Apple uit zijn iOS-app links heeft moeten verwijderen naar het eigen bestelsysteem. Gebruikers die zich willen abonneren op het lezen van de krant via de WSJ-app moeten dat voortaan doen door zich eerst via WSJ.com te registreren of de klantenservice van de krant te bellen. Een Google-woordvoerder wilde tegenover de WSJ geen commentaar op de kwestie over de Google Books-app geven.