Nieuwe koeling voor datacenters: koude kerken

Nieuwe koeling voor datacenters: koude kerken

28-06-2011 10:10 Laatste update: 28-04-2018 22:50

Natalie Eigeman

Combineer de ICT-wereld met een kathedraal en er kan zonder te bibberen een dienst worden bijgewoond.

Het warmhouden van monumentale gebouwen, zoals de Sint Bavo-kathedraal in Haarlem, kost klauwen met geld. In de kerk is het vrijwel altijd koud. Wanneer het kouder dan vijf graden is worden diensten zelfs vaak afgelast. Voor de kerk en de kerkgangers natuurlijk erg vervelend.

Nudge, een organisatie die een duurzame samenleving sneller dichterbij wil brengen, organiseerde daarom de innovatie-competitie ‘Holy Warming’. De vraag: hoe verwarm je de Bavo-kathedraal op een duurzame manier? Aan de wedstrijd deden ruim veertig deelnemers mee die allen een concept bedachten voor een nieuwe klimaatbeheersing.

Geert van der Aa won de wedstrijd met ‘Church on a cloud’. Zijn idee: verwarm de kathedraal door een datacenter van een commercieel bedrijf in de kelder van de kathedraal te huisvesten.

De kathedraal zorgt ervoor dat de kou van het pand de computers koel houdt. De verwarmde lucht van de computers, de restwarmte, wordt weer teruggeleid naar boven en zorgt ervoor dat de kathedraal een behaaglijke temperatuur krijgt. Hallelujah!