Geekvaluta Bitcoin ingestort

Geekvaluta Bitcoin ingestort

20-06-2011 09:40 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Een online beurs waar Bitcoins worden verhandeld werd gehackt. De waarde van de virtuele munt ging van 17 dollar naar 1 dollarcent.

Nooit van nieuwe virtuele valuta Bitcoin gehoord? Dan ben je niet de enige. Zelfs op Twitter wordt er relatief weinig over Bitcoin gesproken. Toch is deze electronische munt de laatste maand uit het niets als een wervelstorm over de wereld komen waaien. Bitcoin is een virtuele munt, bedacht door een programmeur met de bijnaam Satoshi Nakomoto. Doel: een gedecentraliseerde valuta die door een peer-to-peer netwerk a la Bittorrent beheerd wordt en niet door overheden die valuta bij kunnen drukken en controle over de geldstromen hebben. De Economist legt in detail uit hoe deze ingewikkelde geekvaluta werkt.

De Bitcoin kwam vooral in het nieuws omdat deze in een paar maanden tijd in waarde steeg van een paar dollarcent naar 30 dollar. Jan en alleman wilde hun graantje mee pikken van deze munt waarvan er ongeveer zes miljoen in omloop van zijn met een marktwaarde van rond de 100 miljoen. Handelen in deze munt gaat niet via het reguliere circuit maar met name via MT.Gox, de grootste van een paar Bitcoin-beurzen die door individuen zijn opgezet.

Afgelopen weekeinde schommelde de waarde van 1 Bitcoin bij MT.gox rond de 17 dollar, toen opeens de prijs in enkele minuten instortte naar 1 dollarcent en vervolgens onmiddelijk omhoog schoot naar 14 dollar. Toen klapte de MT.Gox uit de lucht. Er ontstond totale paniek onder de investeerders.

Een hacker die toegang had gekregen tot een account met een enorme hoeveelheid Bitcoins had geprobeerd om in 1 keer een paar honderdduizend Bitcoins te verkopen om vervolgens de daarmee verdiende dollars te incasseren. Dat is hem echter niet gelukt omdat MT.Gox een overboeking van maximaal 1000 dollar per dag toelaat. Enkele uren later waren alle gegevens waaronder loginnaam, emailadres en versleutelde wachtwoorden van MT.gox-gebruikers online te downloaden.

De gemoederen zijn uiteraard extreem verhit want de Bitcoin als beta valuta loopt hier mee een enorme imago deuk op en de kans is aanwezig dat mensen als de ‘beurs’ weer opengaat hun vertrouwen in deze groeiende munt compleet verliezen en hun investeringen terug trekken. Met als gevolg een totale instorting van deze virtuele munt. Het MT.Gox-team zegt dinsdag weer online te gaan en alle transacties terug te draaien tot op het moment dat de hacker zijn slag probeerde te slaan.

De komende dagen worden in elk geval spannend voor iedereen die investeerde in de Bitcoin. Een handelaar filmde de crash als een spannende economische thriller live van zijn scherm: