Velgverlichting op de fiets

Velgverlichting op de fiets

18-05-2011 14:15 Laatste update: 28-04-2018 23:21

Christophe De Schauvre

In de velgen ingebouwde leds die verkleuren naar gelang je snelheid verandert, kunnen wellicht verkeersongelukken voorkomen.

Designstudenten Ethan Frier en Jonathan Ota zijn erin geslaagd led-lampjes in te bouwen in de velgen van hun fiets. Op zich niet zo opzienbarend, ware het niet dat ze de dynamo-aandrijving hebben kunnen afstellen zodat het witte led-licht rood gaat kleuren als de snelheid afneemt. Op die manier worden fietsers in het donker nog beter zichtbaar en wordt het makkelijker in te schatten hoe snel ze rijden.

De twee designstudenten aan de Carnegie Mellon University ondervonden in hun Project Aura vooral moeilijkheden in het zoeken naar maximale zichtbaarheid met led-lampjes, maar dat moest ook in verhouding staan met de energie die je al fietsend kan opwekken. Te veel weerstand zou het fietsen te moeilijk maken, anderzijds moest het aantal leds in verhouding staan met de beoogde zichtbaarheid maar ook met de opgewekte energie.

De techneuten kunnen op hun blog nalezen hoe ze tot het uiteindelijke resultaat gekomen zijn. Project Aura heeft alvast potentieel en het biedt perspectieven voor de fixie-liefhebbers die liever geen lampen dulden aan hun frame.

Project Aura: Bicycle Safety Lighting System from Project AURA on Vimeo.