Jeugd van Tegenwoordig aan kop op Spotify

Jeugd van Tegenwoordig aan kop op Spotify

17-05-2011 14:25 Laatste update: 28-04-2018 23:52

tonie

De Jeugd van Tegenwoordig is de meest gedraaide Nederlandse act in het eerste jaar van Spotify.

Dat meldt Spotify dinsdag in een persbericht over zijn eerste Nederlandse verjaardag. De muziekdienst startte op 18 mei 2010 in Nederland. Het Zweedse bedrijf meldt dat in dat eerste jaar De Jeugd van Tegenwoordig de populairste Nederlandse act is geweest. Het meest gestreamde nummer in Nederland was Rolling in the Deep van Adele.

Volgens Spotify komen er in Nederland 'tienduizenden nieuwe gebruikers per maand' bij. Hoeveel Nederlandse gebruikers er exact zijn en hoeveel van hen een betaald abonnement hebben afgenomen, wil Spotify niet kwijt. Internationaal zou 15 procent van de Spotify-gebruikers inmiddels betalen. Wel meldt het bedrijf dat er inmiddels vanuit Nederland voor meer dan tweeduizend jaar aan muziek is afgespeeld via de software. Dat betekent miljoenen liedjes per maand.

Er zijn nu in totaal 13 miljoen tracks beschikbaar via Spotify. Dat is 1 miljoen minder dan Apple's iTunes als downloads aanbiedt. Spotify is nog altijd niet gestart in de VS, waar het recent concurrentie heeft gekregen van Amazon en Google. Maar het model van beide bedrijven verschilt met dat van Spotify: ze laten gebruikers zelf muziekbestanden naar een online opslagruimte uploaden. Dat is bij Spotify niet nodig, al biedt Spotify ook de mogelijkheid eigen mp3'tjes te synchroniseren met mobiele apps en sinds kort ook iPods.