Space Shuttle vlucht op zoek naar antimaterie

Space Shuttle vlucht op zoek naar antimaterie

16-05-2011 11:20 Laatste update: 28-04-2018 23:52

Vanmiddag vertrekt de Endeavour voor de laatste Shuttlevlucht. Aan boord een ambitieus meetinstrument dat op zoek gaat naar antimaterie.

Om 14.56 uur wordt de spaceshuttle Endeavour als laatste shuttlevlucht vanuit Kennedy Space Centre in de VS gelanceerd . Aan boord bevindt zich onder andere ESA astronaut Roberto Vittori, die het meest ambitieuze wetenschappelijke instrument ooit naar het Internation Space Station zal brengen. De Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) gaat met grote nauwkeurigheid op zoek naar antimaterie en donkere materie.

Wetenschappers denken dat de totale massa van het universum voor 90 procent uit donkere materie bestaat, maar tot dusverre heeft de wetenschap het bestaan van donkere materie niet kunnen aantonen. De AMS-02 is een enorme magneet van 1200 kilo die een magnetisch veld 4000 keer krachtiger als dat van de aarde genereert. Het Amsterdamse bedrijf NLR ontwikkelde het uiterst nauwkeurige koelsysteem voor de AMS-02.

De bemanning van deze missie verblijft zestien dagen in de ruimte. De lancering is live via NASA TV te volgen. Overigens is André Kuipers de volgende ESA astronaut die in november aan boord van een Sojoez-raket naar het ISS zal afreizen.