Film van de week: Hobo with a Shotgun ***

Film van de week: Hobo with a Shotgun ***

12-05-2011 12:44 Laatste update: 28-04-2018 23:52

Een losgeslagen Rutger Hauer in combinatie met een trits originele moorden zorgen voor splatterpulp die te pruimen is.

In Grindhouse gaven Quentin Tarantino en Roberto Rodriquez elk met respectievelijk Death Proof en Planet Terror hun ode aan de low-budget B-films uit de jaren zeventig: flinterdunne horrorplotjes die het moesten hebben van veel bloedspetters en hoogbenige dames met rondingen op de juiste plekken. Tussen de vertoning van de twee films werden als toegift trailers vertoond van niet-bestaande films. De eerste trailer die alsnog werd verfilmd was Machete met Danny Trejo van Ethan Maniquis bijgestaan door Rodriguez. Hobo with a Shotgun is de tweede trailer die het tot feature film schopt.

Waarmee ook meteen duidelijk mag zijn om wat voor soort film het gaat. Hobo with a Shotgun is splatterpulp, Grindhouse meets Troma voor de kenners, en in zijn soort vrij goed. Dat heeft regisseur Jason Eisener voor een groot deel te danken aan hoofdrolspeler Rutger Hauer, die met zijn 66 jaar, grijze stoppelbaard en cultstatus in Hollywood geknipt is voor de rol.

Het verhaal stelt weinig voor: een zwerver belandt in een of andere goddeloze kutstad (de film is overigens opgenomen in Halifax) waar criminaliteit en corruptie welig tiert. Een stadje dat in de greep is van een megalomane drugsbaas en zijn twee zonen. De zwerver spaart eigenlijk voor een grasmaaier (!) om voor zichzelf te kunnen beginnen, maar grijpt naar een jachtgeweer als het zoveelste gewelddelict hem blijkbaar te veel wordt. Hij gaat vervolgens op een blood buzz, waarbij hij onder andere een als kerstman verkleedde pedofiel in zijn gezicht schiet, een corrupte agent omlegt maar ook een hoertje redt uit de handen van één van de moordzuchtige zonen.

Het verhaal is ook niet zo belangrijk bij een film als Hobo. De vorm en uitvoering des te meer. Het vele geweld en bloed moet een zekere malheid hebben maar mag ook weer niet te melig worden. Er zijn plotscènes, met tekst en zo, maar die hebben vrijwel dezelfde intermezzofunctie als praatscènes in een pornofilm. De kunst in dit genre is om met originele moorden op de proppen te komen, maar dat is Eisener met zijn voorliefde voor het genre wel toevertrouwd.

En dan nog even over Rutger Hauer. Wat een cv heeft hij. Niet altijd de beste films maar om werk zit hij zelden verlegen. Zo verschijnen er dit jaar maar liefst tien films waaraan hij heeft meegewerkt. Na zijn Verhoeven-periode in Nederland met Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Spetters landde hij in 1981 in de VS met Nighthawks tegenover Sylvester Stallone. Zijn hoogtepunt volgde het jaar erop al met zijn legendarische bijrol in Blade Runner. Van recenter datum was 2005 een heel goed jaar voor Hauer met bijrollen in Sin City en Batman Begins. Later dit jaar zien we Hauer als Alfred Heineken in De Heineken Ontvoering.

Beoordeling: ***



(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)