Omzeil Big Brother met een boek

Omzeil Big Brother met een boek

04-05-2011 15:19 Laatste update: 28-04-2018 23:52

Sjoerd Arends

Hoe kun je gevoelige data op internet beveiligen tegen diefstal en gebruik door de overheid? Een online, open source handboek geeft tips.


Er zijn boeken genoeg die vertellen hoe je veilig moet omgaan met informatie op internet. Een probleem is echter dat een nieuw boek snel veroudert, doordat bedrijven continu hun online diensten aanpassen. Initiatiefnemer Greenhost lost dit probleem op door hun handboek open source te maken en daarmee krachten van lezers te bundelen. Gister presenteerden ze een speciaal voor de gelegenheid gedrukte eerste versie van het boek tijdens de Avond van de persvrijheid in Amsterdam.

Het boek is bedoeld voor mensen die met gevoelige informatie omgaan op internet en om mensen bewust te maken van de risico’s die ze lopen als ze een bepaalde online dienst gebruiken. De onderwerpen zijn simpel weergegeven in tekst met ondersteuning van graphics.

Onderwerpen die worden belicht zijn het versleutelen van e-mails en bestanden, wachtwoorden veilig stellen, gebruik van een mobiele telefoon en er wordt verteld welke online services je beter wel en niet kunt gebruiken voor geheime informatie. Zoals verwacht zijn sociale netwerken taboe. De do’s en dont’s bij Facebook zijn als volgt: do’s: keep away from them, dont’s: create an acount. Meer over Facebook lees je in ons onderzoek Accept or Decline.

Het is wel te zien dat dit de eerste versie is van het boek. Er staat bijvoorbeeld wat achtergrondinformatie over Facebook, maar niet meer dan een paar alinea’s. Hopelijk wordt het in de toekomst ook wat interessanter weergegeven. Het kost nu wat moeite om door de grijze woordenbrei heen te bijten.

Potentie heeft het idee wel. Als de informatie regelmatig wordt ververst en gecheckt, is er altijd een betrouwbare up-to-date informatiebron beschikbaar. Googelen naar dit soort tips kan natuurlijk ook, maar met downloads en computerinstellingen wil je natuurlijk voorzichtig zijn. Vooral als je geinteresseerd bent in dit boek.

Domeinregistratiebedrijf Greenhost heeft al vaker zijn betrokkenheid met de privacy van de internetgebruiker getoond. Een jaar geleden kwamen zij in het nieuws omdat ze stopten met het vastleggen van gegevens over emailverkeer, tegen de wil van de overheid in.