Iran: we worden aangevallen door nieuw computervirus

Iran: we worden aangevallen door nieuw computervirus

27-04-2011 06:34 Laatste update: 29-04-2018 00:23

Nadat er eerder al een virus was dat het op het kernprogramma van Iran had voorzien, is het land nu opnieuw het doelwit van malware.

Dat stelt Gholam-Reza Jalali, een hooggeplaatste Iraanse militair. ‘Gelukkig slaagden onze jonge wetenschappers erin om dit virus te ontdekken’, zo verklaart hij tegen het persagentschap Mehr. ‘Het virus is nu overgebracht aan het laboratorium waar het verder wordt onderzocht.’

Ook het nieuwe virus, dat ‘Stars’ is gedoopt, lijkt gericht op de nucleaire faciliteiten van Iran. Het land is echter spaarzaam met details over de malware, die wordt omschreven als een ‘spionagevirus’. Het virus zou er op het eerste gezicht uitzien als bestanden die van de Iraanse overheid zelf afkomstig zijn. Ook geeft Iran toe moeite te hebben om het nieuwe virus in een vroeg stadium te vernietigen.

In 2010 werd Iran ook al getroffen door malware, Stuxnet geheten. Iran vermoedt dat de Verenigde Staten en/of Israël achter Stuxnet zaten. Stuxnet was dermate complex dat ook verscheidene virusexperts menen dat alleen een staat dergelijke malware zou kunnen ontwikkelen.

Inmiddels wordt vrij algemeen aangenomen dat de Stuxnet-aanval een doelbewuste poging was om het Iraanse atoomprogramma te saboteren. Daarin was de malware vrij effectief: meer dan 10 procent van de Iraanse centrifuges voor het verrijken van uranium zou er zwaar door zijn beschadigd. Jalali geeft deze week bovendien toe dat het land Stuxnet nog altijd niet volledig onder controle heeft.