Top 10 Nederlandse apps (Q1 2011)

Top 10 Nederlandse apps (Q1 2011)

13-04-2011 20:06 Laatste update: 29-04-2018 00:23

Bastiaan Vroegop

Er komen zoveel nieuwe apps bij dat we even stilstaan bij de beste apps. Dit keer de top tien van eigen bodem van het afgelopen kwartaal.

Veel apps zijn internationaal: games, diensten, tools, nieuws, brands, recepten enzovoort. Er komen zo veel apps uit, dat je ze onmogelijk allemaal op je iPad, iPhone of Android kunt installeren. Alleen al bij Bright vind je iedere dag drie nieuwe downloads die de moeite waard zijn. In Nederland staat de app-markt ook niet stil. Er komen steeds meer ontwikkelaars bij, van grote bureaus tot éénpitters. Om het je makkelijker te maken: deze tien apps behoren tot de beste die in het eerste kwartaal van 2011 in Nederland zijn uitgebracht.

Money and Speed: Inside the Black Box :: iPad (gratis)
VPRO's Touchdoc Money and Speed: Inside the Black Box werd op dezelfde dag als de tv-uitzending van Tegenlicht uitgebracht voor de iPad. Deze interactieve versie van de documentaire over de flashcrash van 6 mei 2010 biedt naast video toegang tot infographics en visuele analyse.

Repudo :: iPhone (gratis)
Lente. Tijd om naar buiten te gaan in plaats van achter de computer te blijven hangen. Repudo is een van de vele media-deel-apps, met als uniek verschil dat je daadwerkelijk naar de geassocieerde locatie moet gaan om je download op te pikken. We kijken uit naar de digitale cadeautjes die marketingbureaus voor ons in de stad verstoppen.

Shoudio :: iPhone (gratis)
Zet de microfoon van je iPhone open, neem je omgevingsgeluid of een monoloog op en publiceer het met een geotag van je huidige locatie. Shoudio is, heel kort door de bocht, eigenlijk het audiokindje van Foursquare en Twitter. Het beluisteren van geluidsopnames van anderen in je directe omgeving geeft je een unieke kijk op je woonplaats. Een perfecte manier om sfeer vast te leggen.

Whoopaa :: iPhone (gratis)
De App Store stikt van de sociale media-aggregators, waarvan maar weinige meerwaarde bieden naast het bekijken van je tweets en Facebook-berichten in één timeline. Whoopaa geeft gelukkig wel iets eigens toegevoegd: met een druk op de knop wissel je tussen je zakelijke en privé-accounts. Zo houd je privé en werk op simpele wijze van elkaar gescheiden.

Binkie :: iPhone (€2,39)
Binkie steekt met kop en schouders boven andere digitale medische naslagwerken uit door effectief gebruik te maken van de interactieve mogelijkheden van je smartphone. Door op Binkie aan te wijzen waar je kind precies pijn heeft, krijg je een lijst aan mogelijke kwalen om uit te kiezen en aan de hand daarvan te lezen wat je moet doen. Zelf dokteren of een dokter bellen. Mocht de kwaal lastiger te beschrijven zijn, dan kun je een aantal vragen beantwoorden om een idee te krijgen van wat er aan de hand is.

Boekenbol :: iPhone, iPad, Android (gratis)
Na gestoei met iBooks, kleinere Nederlands e-bookverkopers en het lezen van Engelse Kindle-boeken, is het assortiment van Bol.com eindelijk makkelijk te lezen op de iPad en iPhone. Door je accountinformatie bij de eerste keer opstarten in te vullen krijg je automatisch toegang tot je aangeschafte e-books.

Toki Tori HD :: iPad (€3,99)
Het gele kuikentje van Two Tribes is met deze iPad-versie op inmiddels zes platformen te vinden. De originele Gameboy Color-versie werd toentertijd niet voor niets met open armen ontvangen door de pers: het is een lieve en verslavende puzzelgame. Het principe is in deze variant onveranderd gebleven: het is aan jou om de gele held naar het einde van het level te helpen.

Gerd Arntz Memory :: iPhone (gratis)
De perfecte gratis mobiele game. Het is misschien niet meer dan een standaard Memory-spelletje, maar het gebruik van het iconische werk van Gerd Arntz maakt het bijzonder. Het werk van deze ontwerper wordt nog steeds gebruikt voor bijvoorbeeld verkeersborden.

Weer :: iPhone (gratis)
Absurd, hoe vier jaar na de uitkomst van de iPhone er alsnog een weer-applicatie kan uitkomen die de competitie wegblaast. Hoewel Buienradar selectieve informatie prima weergeeft en nieuws-apps zoals NU ook wel de buitentemperatuur weergeven, biedt geen van deze apps een echt uitgebreid, informatief overzicht. Weer gelukkig wel, met locatiegebonden informatie die tot in de luchtvochtigheid in detail treedt.

Finger Battle :: iPhone (€0,79)
Het multiplayer-spel Finger Battle kwam uit onverwachtse hoek. Het werd namelijk door Rafaël Rozendaal ontwikkeld, een Nederlandse kunstenaar die wel eens vaker met digitale media speelt. Het doel is simpel: druk sneller op jouw kant van het touchscreen dan je tegenstander. Het digitale armpje drukken. Ideaal om met je vrienden te spelen op de wat saaiere momenten in de kroeg.

(Oh, en natuurlijk hoort Bright Screenzine er ook bij. Onze eerste iPad app. Exclusief voor de iPad. Inclusief film.)

Ken je nog een gedoodverfde favoriet die in Nederland is gemaakt en is uitgekomen in de eerste drie maanden van dit jaar? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s