Film van de week: Somewhere **

Film van de week: Somewhere **

14-04-2011 11:57 Laatste update: 29-04-2018 00:23
Author profile picture

Erwin van der Zande

Sofia Coppola's Somewhere lijkt op Lost in Translation maar alleen op papier.

Vandaag gaat onder andere Somewhere (imdb) in premiere, een film geschreven en geregisseerd door Sofia Coppola. We volgen Johnny Marco, een rol van Stephen Dorff, die een tamelijk hol bestaan leidt als filmacteur. Hij woont in een hotelkamer in Chateau Marmont in Hollywood waar sterren met rust worden gelaten.

Johnny bezoekt feestjes die ruim zijn voorzien van mooie meiden, drank en drugs. Hij rijdt verder wat rond in zijn Ferrari, speelt GuitarHero met een maatje en nodigt af en toe een blonde tweeling uit op zijn kamer die een paaldansact uitvoeren. Hij kijkt ernaar alsof hij naar de muur staart. Niks lijkt hem te raken, laat staan op te winden. De apathie regeert. Zijn agent vertelt hem waar hij af en toe moet opdraven, zoals voor een trip naar Italië waar hij een of andere prijs in ontvangst neemt tijdens een tv-programma. Sure, whatever.

Dan staat zijn 11-jarige dochter Cleo (Elle Fanning) op de stoep. Haar moeder, met wie Johnny niet meer samen is, heeft persoonlijke problemen en hij moet voorlopig voor haar zorgen. Zo hol als hij is, zo levendig is zijn dochter. Johnny lijkt wat op te veren…

Films draaien in mijn beleving om verwachtingen. Het zijn net aandelenkoersen. Somewhere won vorig jaar het filmfestival in Venetië. Van Coppola kennen we al de voortreffelijke film Lost in Translation. Maar als je bij Somewhere een tweede Lost in Translation verwacht, dan kom je bedrogen uit. De rol van Bill Murray in Lost in Translation is vergelijkbaar met die van Dorff in Somewhere; beiden spelen een gevierde maar eenzame man. Waar het personage in Tokio er nog iets van probeert te maken, weliswaar met hulp van Scarlett Johansson, daar lijkt Johnny de strijd te hebben opgegeven. Coppola vertelt haar verhaal fraai. Jammer alleen dat het zo depressief is. Ik kon er in elk geval weinig mee als kijker. Als je liever wat luchtigers ziet, ga dan deze week naar Paul. Is ook een no-brainer.

Beoordeling: **

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s