VN-diplomaat mag Bradley Manning niet spreken

VN-diplomaat mag Bradley Manning niet spreken

13 april 2011 om 11:58
Laatste update: 29 april 2018 om 00:23

Dit bericht is speciaal voor minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

aldus

De heer Manning in het antwoord van Rosenthal is Bradley Manning, de 23-jarige Amerikaanse soldaat die ervan wordt verdacht dat hij de geheime ambtsberichten heeft doorgespeeld aan Wikileaks. Vanwege het lekken van die informatie zit Manning sinds mei vorig jaar vast.

De omstandigheden waaronder hij wordt vastgehouden, zijn allesbehalve optimaal, om het eufemistisch uit te drukken. Volgens Mannings supporters is zijn behandeling ‘onmenselijk’. Hij wordt 23 uur per dag vastgehouden in zijn cel. In het overgebleven uur mag hij rondjes lopen in een andere ruimte zonder dat daarbij andere gevangenen aanwezig mogen zijn.

Overdag moet hij elke vijf minuten bevestigen dat hij ‘ok’ is. En ’s nachts wordt hij regelmatig gewekt om opnieuw de vraag te beantwoorden of het nog goed met hem gaat, bijvoorbeeld als zijn hoofd naar de muur is gericht. Ook werd Manning gedwongen om zijn kleren uit te doen en naakt te slapen.

Volgens het Amerikaanse leger zijn deze maatregelen nodig om te voorkomen dat Manning zichzelf iets aandoet, maar een groot aantal Amerikaanse rechtsgeleerden meent dat deze behandeling erop is gericht om Manning te dwingen om een belastende verklaring te laten afleggen over Julian Assange. Ook Amnesty International heeft de behandeling van Manning bekritiseerd en onlangs moest een zegsman van Hillary Clinton zijn functie al neerleggen nadat hij kritiek had geuit op de behandeling van Manning.

Een VN-diplomaat die de verhalen over de marteling van Bradley Manning wilde controleren, kreeg eind vorige week nul op het rekest van de VS. Hij mag de Wikileaks-verdachte niet onder vier ogen spreken. De Amerikaanse autoriteiten willen de speciale VN-rapporteur voor marteling alleen maar onder begeleiding toelaten.

De VN-rapporteur Juan Mendez gaat daarmee niet akkoord. ‘Als Manning weet dat hij in de gaten wordt gehouden, kan ik er niet zeker van zijn dat hij mij de volledige waarheid vertelt’, stelt Mendez.

Lees meer over:

Deel via