Game van de week: The Dishwasher: Vampire Smile

Game van de week: The Dishwasher: Vampire Smile

13-04-2011 09:50 Laatste update: 29-04-2018 00:23

Bastiaan Vroegop

In deze cartoonstyle game draait het om bloedvergieten.

Dishwasher-ontwikkelaar James Silva verdiende zijn sporen eerder al met I MAED A GAM3 W1TH ZOMBIES 1IN IT!!1, een game op Xbox Live's Indie Channel die tijdenlang op nummer een stond en 250.000 dollar binnensleepte. Een succesverhaal waar we in Nederland helaas weinig van mee kregen, omdat het Indie Channel alleen in de VS toegankelijk is.

Wel kennen we Silva hier onder de naam Ska Studios, een eenmansstudio die in 2009 de Xbox Live Arcade-hit The Dishwasher: Dead Samurai produceerde. Hierin poogde hij om het respectloze beroep (en tevens zijn bijbaan) van bordenwasser extra allure te geven. Het resultaat was een actiegame die veel wegheeft van Devil May Cry, maar in twee dimensies. Met in het begin enkel een hakmes vecht je door hordes vijanden heen met snelle en zware aanvallen. De truc zat hem in het zo stijlvol aan elkaar rijgen van combo’s, om zo snel en efficiënt mogelijk door de levels heen te komen.

The Dishwasher: Vampire Smile geeft een lugubere draai aan dit principe. De art style van het origineel, een duistere cartoonwereld die veel gemeen heeft met de comic Johnny the Homicidal Maniac, is nog aanwezig, maar dit keer wordt er niet op bloedvergieten bespaard. Vooral nieuwkomer Yuki, de zus van de bordenwasser, rukt de nodige hulpeloze soldaten aan stukken met haar blote handen. Het is over de top, maar door de comicstijl niet absurd.

De toevoeging van een tweede personage geeft de game, die door zijn prestatiegerichte spelmechaniek en speedrun-optie al aardig wat herspeelwaarde had, nog een extra reden om er een tweede keer aan te beginnen. De levels zijn met beide personages nagenoeg hetzelfde, maar dat mag de pret niet drukken. Immers: spellen zoals deze speel je niet om het einde te halen, maar om ze meester te worden op de hoogst mogelijke moeilijkheidsgraad.

Platform: Xbox 360 (download only)
Prijs: 800 MS points (~ €10)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s