Schakelen met gps

Schakelen met gps
13 april om 06:26
Laatste update: 29 april om 00:23

Een navigatiesysteem kan de bestuurder van een auto vertellen waar hij zit, maar de auto kan er zelf ook zijn voordeel mee doen.

Feitelijk is je auto een onnozel ding. Ondanks dat hij dezelfde weg al vele malen bereden heeft, onthoudt hij er niets van. Nu is dat ook niet zo belangrijk als je een auto hebt met een carrosserie, vier wielen en een motor. Maar in de tijd van adaptive damping, cruise control en een kruiwagen vol andere actief ingrijpende systemen zou het handig zijn als je auto wist wat er voor hem lag.

De meest geavanceerde modellen op de markt tegenwoordig kijken met radar, infrarood en camera's vooruit en proberen daar informatie uit te halen. Het gebruik van gps-informatie is nog heel beperkt. Audi gebruikt het in de nieuwe A6 om te signaleren dat je in Engeland bent en de koplampen naar de andere weghelft moeten schijnen. Nissan gebruikt het om de GT-R te vertellen dat je op een circuit bent in Japan en de limiter er af kan.

BMW heeft iets nieuws in petto: het gaat gps gebruiken om te voorspellen of je gaat schakelen of niet. Met een handgeschakelde bak, kan hij een paar milliseconden van je bochtenwerk afhalen, maar met een systeem met dubbele koppeling dat zelf schakelt kan het wel eens veel soepeler en sportiever rijden.

Lees meer over:

Deel via