Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia Play

Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia Play
12 april 2011 om 09:25
Laatste update: 29 april 2018 om 00:23

Eindelijk weer een Android smartphone met een unieke feature. De eerste telefoon met een PlayStation certificaat.

De introductie van Sony Ericsson Xperia Play werd voorafgegaan door de nodige geruchten en lekken. De gamepers leek vrijwel zeker dat de opvolger van de Sony PSP handheld een telefoonvorm zou krijgen om zo de concurrentie met smartphones aan te gaan. Dat Sony aan een Playstation-telefoon én een officiële opvolger van de PSP werkte, was onverwacht. De 'echte' PSP-opvolger wordt de Next Generation Portable, die eind dit jaar moet verschijnen.

De Xperia Play is daardoor een wat halfslachtig apparaat. Sony brengt zijn oude PSOne games naar de telefoon, maar verder bijna niks. PSP-titels zijn nergens te bekennen. Jammer, want dit leek heel even te gaan gebeuren toen Sony zijn Playstation Suite aankondigde. Dit blijkt achteraf niet veel meer te zijn dan een Playstation-gekleurde verzamelplek voor al je gekochte (Android) games.

Op basis van de beschikbare titels is de Xperia Play eerder een toestel voor nostalgische dan voor hardcore gamers. De uitschuifbare gamepad maakt het spelen van oude, geoptimaliseerde Android-titels een stuk gemakkelijker, maar omdat deze spellen al voor de touchscreen ontwikkeld waren voelt dit toch als een beetje valsspelen.

Het emuleren van oude spellen lijkt misschien wel het meest interessante om als gamer met de Play te doen, vooral omdat de Android Market stikt van de emulators voor onder andere oude Sega en Nintendo-consoles. Sony probeert dit voor zijn eigen consoles overigens te voorkomen.

Dan het gamen zelf. De gamepad is stevig genoeg om het nodige knoppengeram te weerstaan. De richtingsknop geeft door zijn compacte vorm de feedback die we gewend zijn van Playstation-controllers. Dit staat echter precisie in de weg. Dat wordt dan weer deels opgevangen door de mogelijkheid om twee touchknoppen te gebruiken op het midden van de pad. Wilden we niet juist een uitschuifbare gamepad om aan touch te ontkomen?

Aan de bovenkant van de pad zitten maar twee schouderknoppen, terwijl de PSOne er over het algemeen vier heeft. De gamepad biedt dus geen complete gamecontroller zoals we van Sony handhelds en controllers gewend zijn, maar vergroot wel de mogelijkheden ten opzichte van louter touch.

De Play is natuurlijk ook nog een smartphone. Met 4 inch is het scherm marktconform. Probleem is echter dat hierdoor ook de gamepad zich tot die grootte beperkt; voor degene met grote handen misschien net wat te klein. Vervelender is dat scherm van ons toestel ondermaats presteerde. Gewone commando's kwamen prima door, maar met precieze handelingen hadden we ongewoon veel moeite.

Door de toevoeging van de gamepad is het toestel ook dikker dan we gewend zijn van moderne smartphones. De Xperia Play is bijna twee keer zo dik als bijvoorbeeld de iPhone 4. Hij past nog prima in je zak maar ligt daardoor minder fijn in de hand.

De Play zal waarschijnlijk vooral gekocht gaan worden door gamers die koste wat kost alle oude klassiekers op zak willen hebben. Diezelfde gamers hebben waarschijnlijk ook al een PSP of DS in hun tas zitten. De vraag is welk apparaat op een gegeven moment werkloos op een plank belandt. De Xperia Play is los te koop vanaf ongeveer 499 euro.

Zie ook onze Bright Report over de introductie van de Sony Ericsson Xperia Play in Nederland.

Lees meer over:

Deel via