Petities tegen uitlevering Rop Gonggrijp

Petities tegen uitlevering Rop Gonggrijp

05-04-2011 15:41 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Wie het oneens is met de regering over een mogelijke uitlevering van hacktivist Rop Gonggrijp kan petities ondertekenen.

Het nieuws dat de Nederlandse regering het mogelijk acht dat Rop Gonggrijp wordt uitgeleverd als de Amerikaanse autoriteiten daar om vragen, heeft tot de nodige boze reacties geleid op internet. 'Kunnen we Uri niet uitleveren? Of berechten in eigen land?' vraagt Bright-lezer Ebd naar aanleiding van het bericht dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een uitlevering niet op voorhand uitsluit.

Ook zijn er al zeker twee petities opgedoken die tegenstanders van een dergelijke uitlevering kunnen ondertekenen. Via de eerste petitie wordt de regering opgeroepen alsnog op te komen voor de belangen van Gonggrijp, die betrokken was bij de openbaarmaking van de video Collateral Murder een jaar geleden.

Volgens de initiatiefnemer van de petitie moet de Nederlandse regering een voorbeeld nemen aan de IJslandse politiek. De IJslandse regering staat pal voor de rechten van parlementariër en gewezen Wikileaks-woordvoerster Birgitta Jónsdóttir.

'In tegenstelling tot politici in IJsland is de reactie van het kabinet passief en lijkt het niet bereid om in actie te komen voor een Nederlander die buiten de VS heeft meegewerkt aan het openbaarmaken van ernstige schendingen van mensenrechten.'

De opsteller van de tweede petitie heeft blijkbaar al helemaal geen hoop meer dat de Nederlandse politiek iets voor Gonggrijp kan betekenen en doet een beroep op koningin Beatrix om de mede-oprichter van Xs4all te behoeden voor uitlevering aan de Verenigde Staten.

Gelukkig zit er een deskundige op het gebied van crisismanagement in het kabinet… oh wacht.