Tolpoortje NYT omzeild met vier regels code

Tolpoortje NYT omzeild met vier regels code

23-03-2011 07:30 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Vier regels Javascript zijn voldoende om onbeperkte gratis toegang te houden tot de site van The New York Times.

De Canadese programmeur David Hayes heeft een bookmarklet gelanceerd die de vorige week gelanceerde paywall met één klik onschadelijk maakt. En terwijl de implementatie van de betaalmuur The New York Times 40- tot 50 miljoen dollar heeft gekost, bestaat de code van Hayes welgeteld uit vier regels Javascript.

Het programma van Hayes, NYTClean geheten, maakt het mogelijk om artikelen op de website te blijven lezen als je je maandelijkse maximum van twintig gratis stukken hebt overschreden. Als je boven de twintig artikelen zit, wordt een nieuw aangeklikt artikel wel geopend, maar bedekt The New York Times de tekst met een overlay die bestaat uit CSS en Javascript. NYTClean sloopt die overlay er weer uit.

Voor wie liever geen bookmarklet gebruikt, er is ook nog een andere eenvoudige methode om de paywall van The New York Times (en die van The Wall Street Journal) te omzeilen: via een zoekmachine. Want omdat het bezoek vanuit zoekmachines belangrijk is voor de online kranten, zijn artikelen die worden opgevraagd via bijvoorbeeld Google wel vrij toegankelijk.