Amerikaanse marine breekt laserrecord

Amerikaanse marine breekt laserrecord

21-02-2011 12:31 Laatste update: 29-04-2018 01:25

Een nieuw Amerikaans laserwapen verbreekt alle records en brandt binnen één seconde door zeven meter staal.

In een lab van de Amerikaanse marine verbraken wetenschappers een record door met een laser in één seconde door bijna zeven meter staal te branden. De Free Electron Laser verbreekt daarmee alle records. De Free Electron Laser werkt op een andere manier dan de huidige laserwapens die kristallen en prisma’s gebruiken om het licht tot een dodelijke straal te bundelen. De Free Electron Laser heeft meer weg van een deeltjesversneller die elektronen versnelt tot er een lichtstraal ontstaat die op verschillende golflengtes kan opereren.

Dat laatste blijkt belangrijk te zijn voor een laserwapen omdat vocht en vuiligheid in de lucht de effectiviteit van een laserstraal beïnvloeden. Aanpassing van de golflengte van de straal kan hiervoor compenseren. De Amerikanen zetten hoog in op laserwapens. Het wordt namelijk steeds moeilijker om snelbewegende objecten in de lucht met andere snelbewegende objecten neer te halen.

Hoewel de Free Electron Laser de krachtigste laser van het moment is, zal het nog jaren duren voordat deze als wapen ingezet kan worden. De laser produceert nu een straal van 14 kilowatt, om een schip te verdedigen heeft de marine een 100 kilowatt nodig. Dat hoopt de marine in 2020 te bereiken met een laserwapen dat in een seconde door 700 meter staal kan branden.