HP TouchPad is eerste WebOS-tablet

HP TouchPad is eerste WebOS-tablet

09-02-2011 22:18 Laatste update: 29-04-2018 01:25

HP's TouchPad is vooral bijzonder om hoe hij samenwerkt met WebOS-telefoons. En omdat hij geen Palm heet.

HP heeft woensdagavond de merknaam Palm geschrapt bij de introductie van de TouchPad, zijn eerste tablet met het WebOS-systeem van Palm, dat het bedrijf vorig jaar overnam. HP, de grootste pc-fabrikant ter wereld, heeft een saaie naam en uiterlijk gegeven aan de tablet. Het ontwerp lijkt sterk op de iPad. Maar de specificaties zijn zeker niet slecht.

De Touchpad heeft een 9,7 inch scherm (1024x768 resolutie) en is ongeveer even dun en zwaar als de iPad. Hij heeft een dual-core 1,2 Ghz Snapdragon-processor - sneller dan die in de tablets die nu te koop zijn. Ook aan boord: een 1,3 megapixel frontcamera, wifi-n, 3G, 16/32/64 gb opslagruimte, gyroscoop, accelerometer, kompas en Bluetooth 2.1. De TouchPad heeft stereospeakers en werkt met de Beats-audio-engine van HP.

Interessante extra's zitten in de samenwerking met andere WebOS-apparaten. Zo kan de TouchPad via tap-to-share makkelijk links, documenten, liedjes, tekst of gesprekken delen tussen telefoon en tablet, of andersom. De Web OS-smartphones en de TouchPad kunnen met elkaar communiceren, zodra ze op de TouchStone-oplader liggen. Telefoon en tablet wisselen notificaties en sms'jes uit. Contacten en agenda's zijn tussen WebOS-apparaten te delen en binnenkomende gesprekken en sms-berichten zijn tegelijkertijd op tablet en telefoon te zien.

Voor zakelijk gebruik ondersteunt de TouchPad onder meer VPN, draadloos printen, Google Docs, QuickOffice en Dropbox. De TouchPad is volgens HP de eerste in een reeks van WebOS-tablets. Of en wanneer hij officieel in Nederland te koop is, heeft HP nog niet bekend gemaakt. In de VS komt hij in de zomer op de markt.

HP komt ook met twee nieuwe WebOS-smartphones: de Pre 3 (3,6 inch scherm) en de HP Veer (2,6 inch). Beide toestellen hebben uitschuifbare qwerty-toetsenbordjes, maar die van de Pre 3 is een stuk groter. In welke landen de Pre 3 en Veer verschijnen is nog niet bekend.