Streamen tussen p2p-gebruikers verbeterd

Streamen tussen p2p-gebruikers verbeterd

22-01-2011 08:22 Laatste update: 29-04-2018 01:25

Tonie van Ringelestijn

De bedenker van BitTorrent heeft het streamen van multimedia tussen groepen internetters verbeterd.

De ontwikkelaar van het populaire downloadprotocol BitTorrent Bram Cohen heeft een nieuwe peer-to-peer-techniek gedemonstreerd die het streamen van live video tussen gebruikers veel beter laat werken dan nu het geval is. Dat wil zeggen: met minder vertraging en een efficiënter gebruik van dataverkeer.

Cohen heeft het nieuwe p2p-protocol voor streaming alleen nog gedemonstreerd. De software is pas over een paar maanden te downloaden. Over de exacte werking heeft Cohen nog niets bekendgemaakt.

Twee Nederlandse technische universiteiten experimenteren ook al enkele jaren met p2p-streaming van video. Zie bijvoorbeeld het project P2P-Next. Een van de problemen is dat dit zorgt voor veel extra netwerkverkeer. Ook zijn er al enkele jaren gratis programma's, meestal afkomstig uit China, waarmee het mogelijk is via p2p-technieken tv-zenders te kijken. Deze software, zoals Sopcast, is in Nederland vooral populair onder voetballiefhebbers die gratis live wedstrijden willen kijken. De kwaliteit van die voetbalstreams is wel flink minder dan die van Eredivisie Live.

Vijf jaar geleden schetsten we in een van de eerste Bright-nummers al een toekomstbeeld van p2p-tv: een combinatie van p2p, streaming, tagging, programmagidsen en sociale netwerken. Ruim vijf jaar later zijn we nog niet van de decoder af, maar de nieuwe generatie internet-tv komt er langzaam maar zeker wel aan.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s