Sony kondigt Next Generation Portable aan

Sony kondigt Next Generation Portable aan

27-01-2011 09:24 Laatste update: 29-04-2018 01:25

Sony’s nieuwste handheld heeft twee analoge sticks, en een touchscreen en touchpad aan de voorkant en achterkant.

Het 5 inch OLED-scherm van de Next Generation Portable (NGP) is volledig multitouch. Achterop het apparaat zit nog een touchpad, dat waarschijnlijk vooral gebruikt wordt om games te besturen terwijl je de fysieke knoppen gebruikt. De NGP heeft ook twee camera’s en een gyroscoop, die laatste zit ook in de Playstation 3-controller en maakt het mogelijk om simpele motion controls toe te passen.

Grafisch maakt de NGP een grote stap vooruit ten opzichte van zijn mobiele voorgangers. Een demo van Uncharted op het apparaat verschilde qua beeldspektakel niet heel veel met het origineel op de Playstation 3 (PS3). Sony beweert dan ook dat de handheld ‘even sterk als de PS3 is’.

Naast een wifi-ontvanger ondersteunt de NGP ook 3G, waarmee je overal gegevens kunt uitwisselen met je vrienden op het Playstation Network. Net als Nintendo vorige week kondigde ook Sony twee locatiediensten aan voor hun handheld: LiveArea en Near. Bij de eerste krijg je informatie over games voor de NGP doorgepusht, in de vorm van een soort sociaal netwerk. Near gebruikt een ingebouwde gps-ontvanger en kijkt wat er op jouw locatie veel gespeeld wordt en waar je vrienden zijn. Of online gamen met de mobiele dataverbinding een optie is, werd nog niet duidelijk.

De vorige handheld van Sony, de PSPgo, probeerde zich volledig te richten op digitale distributie. Dit zorgde voor grote ophef binnen de retail, waar er amper winst op handhelds wordt gemaakt en het echte geld in de software-verkoop zit. Met de NGP doet Sony weer een stapje terug, door games op flashkaarten in de winkel aan te bieden.