Hersenkrakers om op te zitten

Hersenkrakers om op te zitten
20 januari om 10:56
Laatste update: 29 april om 01:56

Meubels waar je hersenen geen raad mee weten. Ze bestaan alleen uit lijnen.

Minder kan je het niet maken. En misschien ook niet mooier. Het Japanse merk Nendo maakt onder de naam Think Black Lines een aantal tafels, stoelen en kapstokken die haast te mooi zijn om te gebruiken. En daarom staan ze ook in de Saatchi Gallery in Londen.

Think Black Lines lijkt op een droedeltje dat je maakt terwijl je aan het bellen bent, en per ongeluk als werktekening op het bureau van een meubelmaker is beland. Het zitvlak van de stoel lijkt een letterlijk uitgevoerde arcering te zijn. Zwarte stalen stangen maken een salontafel waarvan in de CAD- tekening de layer 'poot' per ongeluk uit stond. Je moet even goed kijken voor je hersenenen snappen wat voor en wat achter ligt. Loop je om zo'n meubel heen, dan zie je weer een ander beeld en begint het spel tussen wat je ogen zien en hoe je hersenen dat interpreteren opnieuw.

'Thema van de expo is Outlines', zegt Nendo. 'Zwarte lijnen als penseelstreken in de lucht maken transparante oppervlaktes en volumes zichtbaar. Die hebben wij vervolgens praktische functies gegeven.' De outlines zijn wat overblijft na versimpeling van tekeningen van planten en dieren. Zo'n abstractie zou je kunnen vergelijken met Japanse calligrafie.

Lees meer over:

Deel via