Nominaties voor Big Brother Awards

Nominaties voor Big Brother Awards
20 januari 2011 om 10:40
Laatste update: 29 april 2018 om 01:56

Je hoeft niet paranoia te zijn om je druk te maken over privacy. De Big Brother Awards laten zien waar het zeer doet.

Wat waren de grootste privacyschendingen in het afgelopen jaar? Nominaties voor de Big Brother Awards kunnen ingestuurd worden tot 6 februari. In de vorige editie kregen T-mobile en Vodafone ervan langs voor het klakkeloos doorsluizen van sms-berichten naar opsporingsdiensten. De mobiele naaktscanners van de politie Rotterdam-Rijnmond 'wonnen' ook een award. Voormalig minister ter Horst kon de prijzenkast weer afstoffen wegens 'volledig gebrek aan nuance in het privacydebat'.

Bits of Freedom zet met deze awards een toon in een wereld waarin we dagelijks lezen over (mogelijke) schending van onze privacy. Maar verandert er per saldo iets door initiatieven als de Big Brother Awards?

Daphne van der Kroft van Bits of Freedom: 'Meneer van Tol van de politie Rotterdam-Rijnmond kwam heel sportief vorig jaar het beeldje zelf in ontvangst nemen. Sindsdien hebben we vaker contact met hem. Hij geeft zelf aan het beeldje op zijn bureau te hebben staan en regelmatig bij beslissingen beïnvloed te worden door de award. Uiteraard is hij een uitzondering, maar we zien wel een kentering in de manier waarop bedrijven en instanties omgaan met privacy. Facebook had vorig jaar geen enkele bedrijfseconomische reden om haar privacybeleid aan te passen, maar deed dat onder druk van haar gebruikers toch. Ook in Den Haag zie je in het laatste regeerakkoord opeens privacy besproken worden. Het kan voelen als een gebed zonder eind, maar er worden wel degelijk resultaten geboekt.'

Heb jij een nominatie? Laat het weten in de comments.

Lees meer over:

Deel via