Adresgegevens Facebook opvraagbaar door derden

Adresgegevens Facebook opvraagbaar door derden

18-01-2011 08:56 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Het is nu mogelijk voor ontwikkelaars om ook adres- en telefoongegevens op Facebook aan te vragen.

Derden kunnen deze gegevens proberen op te vragen via Facebook-connectiviteit op hun eigen website of via een Facebook-applicatie. De gebruiker moet daarvoor wel toestemming verlenen. Het delen van andere gegevens binnen je Facebook-profiel is al een tijd mogelijk. Zo kun je sommige websites aanpassen aan je smaak, of high-scores in spelletjes vergelijken met die van je Facebook-vrienden.

Volgens Computerworld roept beveiliger Sophos op tot het uit voorzorg verwijderen van je adres- en telefoongegevens van je profiel. Zij vrezen dat het enkel een kwestie van tijd is tot de nieuwe functie leidt tot criminele praktijken, zoals bijvoorbeeld identiteitsdiefstal.

Vorig jaar was Facebook veel in het nieuws rondom privacybescherming, of beter, het gebrek eraan. Het kan geen kwaad weer eens even na te gaan hoe je je profiel en gegevens ook alweer hebt ingesteld. Zie ook onze Uitlegparty van vorig jaar.

Update: Inmiddels heeft Facebook de functie na de nodige kritiek uitgeschakeld. Het zou volgens velen te onduidelijk zijn wanneer je nu precies je contactgegevens deelt. Het sociale netwerk zegt binnenkort een verduidelijkte versie terug online te zetten.