Spuitbus met glas

Spuitbus met glas

16-01-2011 07:37 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Edial Dekker

Vloeibaar glas beschermt oppervlakten tegen bijna alles. Bovendien is de stof flexibel en laat het lucht door.

Het vloeibare glas bestaat uit bijna pure siliciumdioxide, of silica, waarmee ook glas wordt gemaakt. Als je aan die stof ethanol of water toevoegt (afhankelijk van het oppervlak dat je wilt bewerken), krijg je 'SiO 2'. Volgens de fabrikant beschermt die stof tegen water, UV-straling, vuil, warmte en zelfs bacteriële infecties. En de stof is niet giftig, dus kan voor veel verschillende producten gebruikt worden. Toepassen is simpel: gewoon even sprayen.

Vloeibaar glas is uitgevonden in Turkije en het octrooi is in handen van Nanopool, een familiebedrijf uit Duitsland. Het onderzoek naar het product is uitgevoerd bij het Saarbrücken Instituut voor nieuwe materialen. Nanopool zegt al met verschillende bedrijven te praten over een toepassing en zegt ook het National Health Service benaderd te hebben over een wereldwijde toepassing van de uitvinding.

Enkele onderzoekers denken dat de stof misschien wel één van de belangrijkste producten van dit moment is die voorkomt uit onderzoek naar nanotechnologie. Het product zal binnenkort verschijnen in DIY-winkels in het Verenigd Koninkrijk en zal rond de 6 euro gaan kosten. Interessant? Lees hier meer over de precieze eigenschappen.